7. De witte giraf

Titel in originele taal: De witte giraf
ISBN-nummer:
Eerste druk: Maart 1971
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Tekenaar: Willy Vandersteen
Scenarist: Willy Vandersteen

Aan de voet van de Kilimanjaro in Kenia is Ellen bezig met een film te draaien over giraffen. Ze kunnen enkele exemplaren vrij dicht benaderen wanneer de dieren plots wegvluchten. Het lawaai van een naderende jeep heeft hen verjaagd. De terreinwagen wordt bestuurd door Corbini. De Italiaanse jager werkt voor Europese dierentuinen en heeft de opdracht gekregen om enkele giraffen te vangen. De man heeft de reputatie om zijn helpers niet goed te betalen en kan dus niemand vinden om hem bij te staan. Omdat het vangen van de dieren in de film van Ellen zou passen vraagt ze aan Sam om Corbini te helpen. Sam stemt toe en gaat naar Nairobi om de nodige voorbereidingen te doen. In afwachting van zijn terugkeer leert Tim een giraffenfamilie kennen. Ze bestuderen het koppel dat net een kalf heeft verkregen en zijn getuige van een leeuwenaanval waarbij de koe gewond raakt. Ellen verzorgt het dier en maken een omheining waarin het dier kan verblijven tot het genezen is.

Als de volgende dag Corbini en Mgono terugkeren met materiaal wordt de jacht op de twee andere giraffen ingezet. Het kalf wordt al snel gevangen maar de hengst laat zich niet makkelijk strikken. Tijdens de jacht gaat Tim wat wandelen rond het kamp en in het struikgewas vindt hij een oude man uit de Owanda stam. De man heeft malaria en heeft een koortsaanval waardoor hij hulpeloos is. Tim roept zijn moeder en zij roept op haar beurt de mannen terug naar het kamp. De Sam en Mgono nemen de man mee naar de tent maar Corbini is hier tegen. Het is echter Ellens kamp en zij wil de man verzorgen. Enkele uren later klinkt er plots een schot. Corbini beweert dat het afging tijdens het schoonmaken. Er vallen geen gewonden maar de kogel mist op een haar de zieke Owanda. Sam roept de Italiaan tot de orde maar deze is niet onder de indruk. Waarom reageert de jager zo?

Ze willen zo snel mogelijk van Corbini af en dat kan alleen als ze de giraf vangen. Tim is dolblij wanneer hij de mannen mag vergezellen bij de jacht en al snel hebben ze hun buit in het oog. Niet helemaal zonder gevaar kunnen ze het dier vangen en meenemen naar het kamp waar de giraffenfamilie terug bij elkaar is. In het kamp wacht Corbini nog een verrassing. Kagano, de Owanda, is in de tent van de Italiaan. De mannen maken ruzie en Kagano beweert dat hij enkel maar kwam vertellen dat hij weet waar er een witte giraf kan gevangen worden. De volgende dag reeds reizen de jager in gezelschap van Sam en Mgono naar de voet van de Kilimanjaro waar het dier zich zou bevinden. Ze slaan er hun kamp op en Sam is verontwaardigd wanneer hij merkt dat Corbini dronken is. In zijn roes prevelt hij woorden over de Owanda's maar Sam wordt er niet wijzer van. Als hij de volgende ochtend Corbini met de woorden confronteert wordt hun gesprek afgebroken door het zien van de witte giraf. Onmiddellijk schieten de mannen in actie maar het dier is plots op wonderbaarlijke wijze verdwenen. De mannen hebben geen verklaring voor het verdwijnen, net zo min dat ze een verklaring hebben voor hun plotse hoofdpijn. Ze zoeken een verklaring maar dan wordt Sam plots gebeten door een giftige slang. Hij wordt in een tent gelegd voor verzorging. Corbini wil hem achterlaten om de jacht verder te zetten en slaat Mgono neer. Hij neemt de wagen en heeft de giraf snel terug gevonden. Hij achtervolgd het dier over het ruwe terrein terwijl hij zijn gezellen aan hun lot over laat. In het kamp komen Tim en Ellen tot de ontdekking dat Kagano niet meer in het kamp is. Ze vinden hem bewusteloos bij een vreemd amulet en dragen hem terug naar zijn tent voor verzorging. Wanneer hij even de ogen opent prevelt hij dat hij een visioen heeft gehad en dat Sam en Mgono in gevaar zijn. Het geluk is met Ellen want net dan duikt er politie op die op zoek zijn naar Kagano, die een Owanda tovenaar blijkt te zijn. Omdat de oude tovenaar te zwak is om met hen mee te gaan besluiten ze te wachten. Dit geeft Ellen de kans om op zoek te gaan naar haar vrienden.

Ondertussen is de avond gevallen en Corbini heeft nog steeds zijn giraf niet gevangen. Meer nog, tijdens een rustpauze vergat hij de handrem van zijn wagen aan te trekken waardoor de wagen in een ravijn stort. Dan duikt de witte giraf weer op. Hij volgt het dier te voet maar het blijkt weer verdwenen. Corbini zoekt sporen maar het dier is ongrijpbaar. Overmand door emotie grijpt hij zijn geweer om het dier te doden maar hij struikelt en valt van in helling en komt ernstig gewond in een cactusstruik terecht. Huilend van de pijn blijft hij liggen tot hij twee dagen later gevonden wordt door Sam en Ellen. Hij is zwaar gewond en vertelt zijn redders dat de witte giraf een illusie was, een spookbeeld gecreƫerd om hem te doen boeten voor zijn misdaden. Hij biecht op dat hij een Owanda heeft gedood tijdens een twist over een betaling. Er waren geen getuigen en hij deed het af als een ongeval. Owanda de tovenaar was gekomen om hem te wreken. Corbini wordt in het kamp aan de politie overgeleverd en de giraffen worden terug vrij gelaten.