6. Drama rond Nakuru

Titel in originele taal: Drama rond Nakuru
ISBN-nummer:
Eerste druk: November 1970
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Tekenaar: Willy Vandersteen
Scenarist: Willy Vandersteen

Na hun avontuur met Hastings en de dood van Bexter zetten Sam en Mgono een permanent kamp op nabij het Nakurumeer. Ze hopen dat met de recente gebeurtenissen Ellen veilig is en dat ze onbezonnen van de natuur kunnen genieten die de Savanne voor hun in petto heeft. Ook Tim heeft het erg naar zijn zin in en vraagt om naar het meer te gaan zodat hij naar de mooie Flamingo's kan kijken. Onder begeleiding van Mgono gaan ze kijken hoe de vogels broeden en hun jongen verzorgen. Wanneer de Masaï een verse voetafdruk vindt van een laars stuurt hij de jonge terug naar het kamp en gaat op onderzoek uit. De krijger verwacht om het aan de stok te krijgen met stropers maar hij treft een onschuldige fotograaf aan. Philip Blair is ornitholoog en hij is samen met zijn vrouw Kate naar Afrika gekomen om de flamingo's te bestuderen. Dokter Blair heeft zijn kamp niet ver van dat van hun opgetrokken en dus kan er op een hartelijke manier kennis gemaakt worden. De kennismaking wordt verstoord wanneer Sam terugkeert van een korte verkenningstocht met een strop van ijzerdraad in de hand. Er zijn stropers in de buurt.
Terwijl Sam en Ellen naar het kamp van Blair gaan zoekt Mgono naar sporen van de stropers. Het onthaal van Ellen door Kate Blair is hartelijk. Ze heeft duidelijk gebrek aan westers contact en ze vertelt Ellen dat ze er eigenlijk tegen haar zin zit. Ze wil zo snel mogelijk terug naar huis maar haar man geeft blijkbaar meer om de roze vogels dan voor haar. Ze is eenzaam. Sam wil terug naar het kamp om te zien of Mgono ontdekkingen heeft gedaan en het maakt een einde aan de wrange ontboezemingen van Kate.

Mgono heeft ontdekt dat de stropers met vijf man zijn en zich goed verschuild houden. Omdat ze gewapend zijn besluit Sam om de Wildwachters en Blair te waarschuwen voor het eventuele gevaar. Blair is zich van het gevaar bewust maar wil toch zich blijven bekommeren om de jonge flamingo's door ze te ontdoen van de zoutkorsten rond hun pootjes. Sam en Ellen helpen en tegen de avond heeft de arbeid hun hongerig gemaakt. Sam trekt samen met Tim weg om op jacht te gaan. Hij laat de knaap in de Land Rover en trekt dieper weg in de Savanne. Opeens ploft er een gewond dier voor zijn voeten neer. Er steekt een giftige pijl uit het lichaam en voordat Sam beseft wat er aan de hand is duikt er een Kyuna stroper uit het struikgewas. Sam probeert hem te vatten maar de man is hem te slim af en kan ontkomen. Zonder buit gaan Sam en Tim terug naar hun kamp om van een sober maal te genieten in het gezelschap van Philip Blair.

Als de professor terugkeert naar zijn kamp wacht hem een verrassing. Zijn echtgenote had er genoeg van en heeft haar man verlaten. Ze wil terug naar de bewoonde wereld en is vertrokken met hun jeep. Ellen die de professor terug naar zijn kamp bracht ziet onmiddellijk in dat ze moet ingrijpen en rijdt de vrouw achterna in de hoop haar kunnen om te praten. Ondertussen blijft Philip moedeloos alleen achter. Hij is angstig en als hij krakende takken hoort in en rond het kamp lost hij enkele schoten die hoorbaar zijn tot in het kamp van Sam. Onmiddellijk schieten ze in actie om hun nieuwe vriend te helpen. Sam blijft even bij de wagen terwijl Mgono en Tim wat verderop gaan zoeken naar de verdwenen prof. Plots staan ze oog in oog met een Kyuna die beweert dat ze Blair gevangen genomen hebben en dat ze in ruim voor munitie en een wagen de streek willen verlaten. Mgono weet dat Sam het gesprek heeft gehoord en doet alsof hij gehoorzaamd en weggaat om aan de eisen van de stropers te voldoen. Terwijl hij wegrijd kan Sam de stroper volgen naar hun kampplaats.

Het geluk lacht Sam toe want niet veel later heeft de stroper hem inderdaad naar hun kamp geleid. Hij ziet er Blair gebonden tegen een rots zitten. Met een list kan Sam de Kyuna's afleiden en zijn vriend bevrijden. Hun vlucht wordt echter opgemerkt en Philip wordt aan het been geraakt. Hoewel niet ernstig kan hij toch niet verder lopen. Sam zal zich dus moeten ingraven en een vuurgevecht leveren tegen een overmacht. Gelukkig kwam Mgono enkele wildwachters tegen en kon hij snel terugkeren naar de plek waar hij het ultimatum kreeg. Hij hoort de schoten en kan zo samen met de wachters opduiken om de stropers in het nauw te drijven en te arresteren.
Het is niet het enige goed nieuws want Ellen heeft Kate gevonden. Ze was verkeerd gereden en had haar terreinwagen klem gereden. Terwijl ze op hulp wachtte kon ze twee flamingo's observeren en zag hoe fabelachtig die dieren toch wel zijn. Ze begreep de fascinatie die haar man voor de vogels heeft en in plaats van het koppel uit mekaar te drijven brachten de flamingo's Philip en Kate juist dichter bij elkaar.