3. Vreemde bondgenoten

Titel in originele taal: Vreemde bondgenoten
ISBN-nummer:
Eerste druk: Maart 1970
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Tekenaar: Willy Vandersteen
Scenarist: Willy Vandersteen

Sam en Ellen zitten in moeilijkheden nu een olifant hun kamp heeft vernield. De vaten van hun benzine voorraad werden allemaal doorprikt en zijn leeggelopen. Volgens Sam zit er maar één ding op. Het kamp opbreken en op zoek gaan naar nieuwe benzine. Ellen heeft een ander idee. Ze gebruikt de radio om nieuwe benzine te laten leveren. Terwijl ze wachten maakt Mgono en Tim een verkenningstocht door de savanne en Sam herstelt het kamp en hoopt dat de benzine snel komt gezien ze nu weerloos zijn mocht Bexter opeens opdagen.

Ze zijn dan ook blij wanneer ze het motorgeronk van een vliegtuig heeft. De piloot heeft moeite met het vinden van het kamp en maakt enkele cirkels wanneer het noodlot toeslaat. Een groep flamino's vliegt op net op het moment dat het vliegtuig over scheert en enkele vogels komen in de motor terecht. De piloot verliest hierdoor de controle over het toestel en stort neer. Ellen verliest radiocontact met de man en Sam en Mgono moeten nu een reddingsactie opzetten. De piloot kan het immers overleefd hebben. Via Walkie-Talkies houdt Sam contact met Ellen maar de korte golf radio boodschappen worden onderschept door Bexter die de kans niet laat liggen om het kamp van Ellen te vinden. Samen met zijn handlangers trekt Bexter erop uit om het vliegtuig eveneens te vinden. Zo kan hij Sam en Mgono ongezien volgen om tot bij Ellen te geraken.

Als Sam en zijn Masaï vriend bij het vliegtuig aankopen is de piloot verdwenen. Door het bloed in de cockpit kunnen ze opmaken dat de man gewond was. Mgono ondekt sporen waaruit blijkt dat de man door lokale bewoners werd meegenomen. Ze volgen het spoor en komen in dorp waar ze hartelijk verwelkomd worden. De hoofdman weet hen te vertellen dat ze de piloot inderdaad gevonden hadden en dat ze de hem meegegeven hebben aan een passerende vrachtauto die hem naar het hospitaal in Nairobi heeft gevoerd. Met een zorg minder kunnen de twee mannen nu terug naar het wrak van het vliegtuig om de benzine veilig te stellen.

Als ze na een fikse wandeling aankomen bij het wrak merken ze Bexter en zijn companen op. Ze verschuilen zich en Mgono gaat op onderzoek uit. Hij sluipt dichterbij maar wordt ondekt door Abya, de spoorzoeker van Bexter. Via de Walkie-Talkie brengt Sam het kamp op de hoogte dat Mgono werd gevangengenomen en dat hij een poging zal doen om de man te bevrijden. Maar ook Sam wordt ontdekt en hoewel hij Abya kan neerslaan komt hij oog in oog met Bexter die onmiddellijk het vuur opent. Sam heeft echter een betere positie ingenomen en schiet terug met zijn krachtig geweer. Bexter begrijpt dat hij het onderspit zal delven en kiest zijn heil in de vlucht. Sam en Mgono blijven alleen achter met de vraag waarom Bexter hun beschermelinge naar het leven staat. Welk geheim draagt Ellen met haar mee. Ze laden de benzine in hun jeep en rijden terug naar het kamp waar ze Ellen moeten overtuigen om te vertrekken naar veiligere oorden.