5. De schaduwen voorbij

Titel in originele taal: Au-delà des ombres
ISBN-nummer: 9064-21415-8
Eerste druk: 1983
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Grzegorz Rosinski
Scenarist: Jean Van Hamme

Nadat Thorgal ten onrechte werd beschuldigd om een ontsnapte gevangenen te helpen en zelf hiervoor gevangen genomen wordt hij met een schip weggevoerd. Het toeval wil dat het transport gekaapt wordt door zijn vriend Jorund-de-Stier waardoor hij terug vrij is. Hij spoedt zich naar het dorp waar hij beschuldigd werd, alleen maar om vast te stellen dat het dorp werd geplunderd en alle inwoners werden vermoord, ook zijn echtgenote Aaricia overleefde de rooftocht niet. Gebroken begint Thorgal een zwerversbestaan met steeds in zijn kielzog Shaniah, het meisje dat hem ten onrechte had beschuldigd.

Thorgal en zijn reisgezel komen terecht in een grimmige stad waar de ooit zo onbevreesde Viking nu wordt behandeld als uitschot. Thorgal heeft zelfs de moed niet om voor hemzelf op te komen en Shaniah, nog steeds spijt hebbende voor wat ze heeft gedaan, zorgt voor zijn welzijn. Hun leven lijkt een hel tot ze op een dag worden aangesproken door Wargan, een oude grijsaard, die blijkbaar de ware achtergrond van Thorgal lijkt te kennen. Hij neemt het tweetal mee naar een oud heiligdom waar ze een andere man ontmoeten. Shaniah herkent de man onmiddellijk als de man die een jaar geleden werd nagezeten door Graaf Ewing en hem kon ontsnappen door Thorgals paard te stelen. De man was dus onrechtstreeks verantwoordelijk voor Thorgals ongeluk.

De man stelt zich voor als Galathorn, de rechtmatige heerser van Brek Zareth. Hij weet hen te vertellen dat de troon werd gestolen door zijn neef Shardar-de-machtige en dat Graaf Ewing moest voorkomen dat hij de troon zou opeisen. Hij slaat Shaniah met verstomming als hij zegt dat enkel Thorgal hem kan helpen om de troon van Brek Zareth te veroveren. Shaniah antwoord met hoongelach omdat Thorgal leeft als een plant maar ze bindt in wanneer Wargan stelt dat hij Thorgan kan genezen. Ze vertellen dat Aaricia nog leeft en gevangen zit in Brek Zareth. Zij is bevallen van een zoon maar haar leven is in gevaar. Niemand lijkt te weten hoe ze moet behandeld worden en Wargan stelt het ultieme voor. Thorgal moet naar de tweede wereld om zijn echtgenote van de dood te redden.

De tocht is niet zonder gevaren en de kans dat Thorgal niet terug kan keren naar de wereld van de levenden is groot. Om Aaricia te redden wil Thorgal heel ver gaan en niet veel later is hij op weg in de tweede wereld waar hij moet vaststellen dat Shaniah hem is gevolgd. Samen komen ze de Sleutelbewaarster tegen. Ze waarschuwt Thorgal en Shaniah voor de komende gevaren en haar waarschuwingen zijn zeker ernstig te nemen want niet veel later staan ze oog in oog met een luguber sujet. Hij heeft geen naam maar bepaalt wie er leeft en wie sterft. Hij stelt Thorgal voor om een pijl te schieten door een kluwen van draden. Iedere draad stelt het leven van een mens voor. Als de pijl een levenslijn doorsnijdt zal hij Aaricia redden. De rechtschapen Thorgal kan het niet over zijn hart krijgen om het leven van iemand anders te ruilen voor dat van zijn geliefde. Voor hij het goed en wel beseft heeft Shaniah echter de boog gegrepen en schiet in naam van Thorgal een pijl in de draden. De pijl snijdt een draad door waardoor Aaricia zal leven. Thorgal mag de tweede wereld verlaten maar Shaniah moet blijven want de draad die doorgesneden werd blijkt haar eigen levenslijn te zijn.