13. Tussen aarde en licht

Titel in originele taal: Entre terre et lumière
ISBN-nummer: 9064-21758-0
Eerste druk: 1988
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Grzegorz Rosinski
Scenarist: Jean Van Hamme

Thorgal, Aaricia en Boomvoet rusten uit in het prachtige land van de Xinjing waar ze bekomen van de strijd tegen tegen zijn grootvader Ogotai. Jolan werd door zijn krachten aangesteld als heerser over de Xinjing en kreeg van hun de naam Hurukan. Hij probeert er de magie die hij van zijn voorouder heeft geërfd te doorgronden met de hulp van eerste regent Variay en zijn persoonlijke dienaar Uébac. Het is dan ook Uébac die zich verzet tegen het naderende vertrek van hun nieuwe meester. Immers, Thorgal heeft heimwee naar zijn eiland en wil met de hele familie terugkeren. Hij vraagt tijdens een wandeling aan Variay om hem naar een plek bij de kust te brengen waar hij een boot kan bouwen. Hun gesprek wordt onderbroken wanneer er plots een pijl voorbij zoeft. Het is duidelijk een aanslag en na een korte achtervolging kan Thorgal zijn belager overmeesteren. Hij wordt gearresteerd en weggevoerd voor ondervraging.

Later in de vertrekken van Jolan maakt Thorgal duidelijk dat hij wil vertrekken. Dat is dik tegen de zin van Jolan, die echter zijn vader dient te gehoorzamen. Ook Uébac wil niet dat Hurukan vertrekt en smeekt Jolan om te blijven. Op dat moment komt Maloc, de aanvoerder van het leger, binnen met de boodschap dat de gevangene heeft gepraat. Hij vertelde in opdracht van Variay te handelen waardoor deze onmiddellijk wordt gearresteerd. Als Thorgal die avond samenzit met Boomvoet vertelt hij dat hij geen vertrouwen heeft in Maloc en Uébac en zo snel mogelijk wil vertrekken. Zijn woorden zijn nog niet koud of Maloc valt hun woning binnen om ze weg te voeren.

De volgende ochtend wordt er tegen Jolan gezegd dat zijn familie tot inkeer is gekomen en besloot zonder hem te vertrekken. Jolan kan het niet geloven maar berust in het feit dat hij alleen is. Dan ontdekt hij per toeval een geheime gang in zijn kamer en als hij de gang doorkruist overhoord hij een gesprek tussen Uébac en Maloc waaruit blijkt dat zijn familie helemaal niet vertrokken is maar gevangen genomen werd. Hij wordt gezien en tijdens de achtervolging struikelt hij en valt via een gat naar beneden. Als hij van de emotie is bekomen zit hij voor de voeten van een oude vrouw, badend in het goud. Het is Kriss van Valnor die hem smeekt om zijn krachten te gebruiken om haar terug jong te maken. In ruil zal ze Jolan helpen om de gevangenen te bevrijden. Jolan stemt toe maar komt er al snel achter dat de jonge vrouw niet te vertrouwen is. Ze gebruikt Jolan om de Xinjing te dwingen ossenwagens ter beschikking te stellen om haar goud naar de kust te vervoeren waar bij de volgende volle maan een schip op hen zal wachten.

Gelukkig hebben Thorgal en de andere gevangenen Jolan niet nodig. Dankzij Hin-ke en Ee-Ten, de vrouwen van Boomvoet kunnen ze uit hun gevangenis ontsnappen en de achtervolging inzetten op Kriss van Valnor en Jolan. Zij kiezen om via de rivier te reizen. Omdat Kriss de rivier moet volgen met haar ossen, denken ze zo hen in te kunnen halen. Kriss en Jolan worden op hun beurt reeds gevolgd door Maloc en enkele krijgers maar dat heeft de sluwe vrouw snel door. Ze legt haar in een hinderlaag en gewapend met pijl en boog laat ze haar achtervolgers geen enkele kans. Het geluk lijkt Kriss van Valnor voor het eerst toe te lachen maar dat is zonder Jolan gerekend die zijn ossenwagen geladen met een gedeelte van het goud in de afgrond doet storten. Thorgal ziet hoe zijn zoon voor zijn ogen in zee stort en kan hem makkelijk redden. Thorgals doel is hiermee bereikt. Nu moet hij alleen nog de kust te zien bereiken om de kapitein van het wachtende schip te overtuigen om enkele dagen langer te wachten zodat hij Aaricia kan gaan halen. Kriss van Valnor probeert ondertussen via de woestijn de kust te bereiken. Net op het moment dat Thorgal wil vertrekken daagt er echter een luchtschip op. Aan boord bevinden zich Variay en Aaricia. Als ze landen krijgt Thorgal te horen dat het eigenlijk Uébac was die achter de aanslag zat en koos voor zelfmoord in plaats van gevangenschap. Ze hebben dus niets meer te vrezen en dankzij het luchtschip zullen ze de kust ook op tijd bereiken. Eindelijk kunnen ze terug naar huis, maar Boomvoet heeft besloten om het land van Xinjing zijn nieuwe thuis te maken. Hij blijft bij Hin-Ke en Ee-Ten en schenkt zijn smidse aan Thorgal. Na een emotioneel afscheid wordt de terugreis eindelijk ingezet.