6. De val van Brek Zarith

Titel in originele taal: La chute de Brek Zarith
ISBN-nummer: 9064-21445-X
Eerste druk: 1984
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Grzegorz Rosinski
Scenarist: Jean Van Hamme
Nu Thorgal er achter is gekomen dat zijn vrouw nog leeft maar samen met zijn zoon wordt gevangengehouden in Brek Zarith heeft hij de vikings kunnen overtuigen om de aanval in te zetten op de vesting. Vanuit het Noorden komen de drakars van Jorund-de-stier en over het land komen vikings aangestormd onder leiding van Galathorn. Eén man trekt alleen ten strijde. Het is Thorgal. Hij heeft het slot als eerste bereikt.

Shardar, de huidige heerster van het slot heeft echter in hun komst voorzien en heeft grote spiegels laten plaatsen die naar zee gericht zijn. Als hij de drakars van Jorund ziet richt hij de spiegels naar de zon. Zo is Aaricia getuige van de vernietiging van de vloot van haar volk. Terwijl de vikings in zee springen om hen te redden van de dodelijke stralen koersen de overblijvende boten weg van Brek Zarith.

Thorgal is ondertussen ongemerkt tot aan de voet van het slot geraakt. Als de loopbrug wordt opgehaald klampt hij zich vast en laat zich mee omhoog trekken. Hij kan zo enkele bewakers uitschakelen en ongemerkt het slot betreden. Nu moet hij op zoek naar zijn vrouw en kind in dit enorme slot. Maar dit maal is het geluk aan hun zijde. Tijdens het feest dat Shardar geeft om zijn overwinning op de vloot te vieren komen zijn baronnen in opstand. Hoewel de sluwe heerser de leiders van de opstand kan doden heeft Aaricia van het tumult gebruik gemaakt om de zaal te verlaten. Dolend door de ellelange gangen loopt ze Thorgal tegen het lijf. Samen moeten ze Jolan zoeken maar wanneer deze niet in zijn kamer is wil Thorgal met Aaricia het slot ontvluchten met de belofte dat hij zal terugkeren om zijn zoon te redden. Dit is voor Aaricia onaanvaardbaar en ze slaat Thorgal neer omdat ze wist dat haar zoon in handen was van haar nemesis. Enkel zo kon ze het leven van haar man en zoon redden.

Als Thorgal terug bij bewustzijn komt doorzoekt hij het paleis alleen maar om vast te stellen dat alle bewoners dood zijn. Vergiftigd door Shardar die Galathorn een land zonder onderdanen wou aanbieden. Zo kan Jorund, die de aanval op de vloot overleefde en vergezeld van Galathorn, het slot zonder slag of stoot innemen. Shardar heeft echter nog een verrassing in petto voor de veroveraars. Als Galathorn naar de kelders van het slot gaat om Jorund zijn schat aan te bieden in ruil voor zijn hulp gaat de bodem van de schatkamer open waardoor het goud en Jorund in een duistere diepte vallen. Onbereikbaar voor zijn vijanden kijkt Shardar vanaf een richel toe. Dan gaat hij weg en zet Thorgal de achtervolging in. Hij zoekt de ontvoerder van zijn vrouw tot diep in de grotten waarop Brek Zarith werd gebouwd. Hij doorzoekt iedere gang tot er opeens een val achter hem dichtslaat. Hij is verloren.

Shardar en Aaricia zijn ondertussen weer bovengronds geraakt. Shardar vermomd zich in een arme boer en dwingt Aaricia om Jolan af te geven. Natuurlijk weigert ze dat en in het gevecht kan Jolan wegglippen om zijn vader uit zijn hachelijke positie te bevrijden. Als ze ook terug boven zijn ziet hij hoe Shardar zijn vrouw heeft overmeesterd en boven een klif heeft gehangen. Aaricia kan haar belager doen struikelen waardoor deze over de rand van de klif gaat. Met een enorme inspanning kan Thorgal voorkomen dat zijn vrouw wordt meegetrokken in de val. Shardar is niet meer en er rest de opnieuw verenigde familie nu niets anders meer dan deze vervloekte plaats te verlaten op zoek naar herwonnen geluk.