3. Een koningin waardig

Titel in originele taal: Digne d'une reine
ISBN-nummer: 978-9055-81794-8
Eerste druk: 2012
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Giulio De Vita
Scenarist: Yves Sente

Wanneer Kriss ontwaakt in de tent van Hildebrun weet ze nog steeds niet waarom ze in het Noorden werd gevonden terwijl ze gewond raakte in het zuiden. Ze weet alleen dat Hildebrun haar verzorgde en dat ze zich tot de mooie blonde dame aangetrokken voelt. Samen testen ze of de vloek van Freya klopt dat Kriss geen leven meer mag nemen en zo komen ze er achter dat de godin geen loze beloftes maakte. Kriss mag op straffe van de dood geen enkel leven nemen. Hildebrun vertelt haar verhaal. Ze is de dochter van Koning Gustaafson die regeert over de clans in het Noord-oosten. Hij is een rechtvaardig man in tegenstelling tot zijn zoon Althar. Haar broer Althar is een lafaard die niet kan wachten om de troon van hun vader over te nemen. Hiervoor moet hij de scepter van de koning kunnen bemachtigen. De scepter wordt bewaard op het eiland van de wind en moet éénmaal per jaar getoond worden aan de bevolking zodat zijn macht bevestigd wordt. Helaas is Kapitein Lars Druknar, de schipper die de scepter moest gaan halen, nog steeds niet teruggekeerd waardoor de tijd begint te dringen. Ondertussen stuurde haar vader Hildebrun naar het Zuiden waar een invasie dreigt door wrede Keizer Magnus. Magnus eert de god Yahvus en wenst iedereen aan deze god te onderwerpen.

In het Noorden is er echter één man in geslaagd om clans te verenigen om tegen Magnus op te trekken. Taljar Sologhonn noemt zichzelf de Koning-genezer omdat hij bepaalde krachten zou bezitten waarmee hij mensen kan genezen. Hij en zijn rechterhanden dragen steeds maskers en stuurden reeds gezanten naar Koning Gustaafson met de vraag zich bij hen aan te sluiten. Gustaafson zit in de klem tussen de oprukkende legers van Magnus en het streven van Sologhonn om Koning van alle Vikingen te worden. Enkel de scepter kan voorkomen dat chaos in het land zou uitbreken.
Eénmaal thuis stelt Hildebrun haar metgezel voor aan haar vader. Terwijl de Koning een nieuwe gezant van de Sologhonn ontvangt gaan de twee dames ook op zoek naar de scepter en Lars Druknar want zonder de scepter kan hij niet verder aanspraak maken op de troon en zal Sologhonn zijn slag thuishalen. Althar is groen van jaloezie en geeft zijn dienaar Fhropor opdracht om zijn zuster en Kriss in een hinderlaag te lokken wanneer ze terug naar huis komen.
Tijdens hun zoektocht vinden ze Vattern, de stuurman van Kapitein Lars, terug in een dorp. Hij verteld hen dat ze schipbreuk leden en dat de scepter naar de bodem van de zee zonk. Ze keken toe hoe een koopman aanbood om de scepter op te duiken maar hij kon hen beduvelen en stal de scepter vanonder hun neus maar werd op de hielen gezeten door Kapitein Lars.

Hildebrun weet helaas niet dat haar broer hun vader heeft verraden door een akkoord te maken met Sologhonn. Hij wil dat de mannen van Sologhonn de scepter onderscheppen waardoor hij op de troon kan zitten. In ruil zweert hij trouw aan Sologhonn en stelt zijn troepen ter beschikking. Wanneer een slaaf opduikt in het kasteel met het verhaal dat zijn meester in het bezit is van de scepter en bereidt is hem terug te geven voor een bepaald bedrag lijken de kansen van Althar te groeien, zeker wanneer zijn zuster en Kriss in de door hem opgezette val lopen en Hildebrun wordt gedood. In een poging haar te beschermen heeft Kriss van Valnor echter een daad gedaan die haar ontlast van Freya's strafmaat. Terwijl een Walkure haar geliefde naar het Walhalla brengt, gaat Kriss verder met haar opdracht. De scepter vinden om naar de Koning te brengen.

Als Kriss de koopman eindelijk heeft gevonden verneemt ze dat hij de scepter van niemand minder dan Thorgal had gekregen. Ze is verbijsterd maar moet eerst naar de Koning om de scepter af te geven. Iets wat op het nippertje gebeurd. Want net als de Koning de zin uitspreekt om af te treden komt Kriss de troonzaal binnen met de scepter in haar hand. Althar moet ingrijpen en wil Kriss doden maar de Koning werpt zich in de baan van de geworpen dolk. In een reactie gooit Kriss op haar beurt een dolk in de keel van Althar. In een klap zijn zowel de Koning als de troonopvolger dood en volgens de gebruiken is de houder van de scepter de nieuwe heerser van de Noord-oostenlijke gebieden. En laat dat nu net Kriss van Valnor zijn.