7. Het Sterrenkind

Titel in originele taal: L'enfant des étoiles
ISBN-nummer: 9064-21450-6
Eerste druk: 1984
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Grzegorz Rosinski
Scenarist: Jean Van Hamme

In dit album staan er drie kortverhalen die ons een inkijk moeten geven over de afkomst van Thorgal.

De verloren Drakar
Dit verhaal begint op zee wanneer de mannen van Leif Haraldson in een zware storm terecht gekomen zijn. De storm is zo erg dat de mannen voor hun leven vrezen. Onder impuls van Gandalf-de-Dwaas verwijten ze de hoofdman hun uitzichtloze situatie. Ze staan dan ook op het punt Leif te offeren aan hun goden wanneer er plots aan de horizon een licht opduikt. De mannen zien dit als een teken dat de goden het offer niet aanvaarden en vragen aan Leif om hen naar het licht te leiden. De hoofdman vecht tegen de zee en krijgt zijn mannen veilig aan wal waar een vreemd tuig hun aandacht trekt. Wanneer ze dichter komen komt er een schreeuw uit dat veel weg heeft van het geschrei van een hongerige baby. Leif opent het vreemde ding en ziet inderdaad een baby liggen. Hij neemt de jongen tot hem en omdat hij denkt dat het kind gezonden werd door Aegir, de god van de zee noemt hij hem Thorgal Aegirsson

Het metaal dat niet bestaat
Op een dag speelt de mythische slang Nidhogg een partijtje dammen met de kabouterkoning Ivaldir. De inzet van het spel is de naam van de tegenstander. Nidhogg wint het spel en dan pas beseft de kabouterkoning wat hij verloren heeft. Zonder naam kan hij niet bestaan. Hij kan niet leven, hij kan niet sterven, hij kan simpelweg niet zijn. Hij smeekt de slang om zijn naam te mogen houden maar het serpent geeft hem een extra uitdaging. Ivaldir krijgt duizend jaar om hem een juweel te brengen van een metaal dat niet bestaat. Een schielijk onmogelijke opdracht maar wanneer de Ivaldir het verhaal vertelt aan zijn onderdanen wil één kabouter de uitdaging aangaan. Tjahzi, een jonge dappere kabouter speurt de 999 jaar lang de aarde af vruchteloos op zoek naar het metaal dat niet bestaat tot hij op een dag in het land van de Vikings aankomt. Als kabouter kan hij metalen van ver herkennen maar wanneer hij in de nek van een jonge Thorgal een metalen hanger ziet kan hij het niet thuiswijzen. Heeft hij eindelijk een metaal gevonden dat niemand kent? Thorgal en Tjahzi raken met elkaar aan de praat en de kabouter doet zijn verhaal. Thorgal is begaan met de kabouterkoning en schenkt hem het sieraad. Omdat er niet veel tijd meer is besluit Thorgal om mee te gaan. Hij is immers groter en sneller en zo zijn ze misschien terug in kabouterland voor de volledige 1000 jaar verstreken zijn.
Onderweg wachten allerlei gevaren. Zo moeten ze voorbij de reus Hjalmgunnar, worden ze belaagd door slangenvampiers en moeten ze afrekenen met de twaalf staarten van de slang Nidhogg zelf. Enkel door het dapper optreden van Thorgal kan Tjahzi ongezien de kaboutergrot betreden om het juweel aan de slang te tonen. De koning hield woord en mag dus zijn naam behouden.

De Talisman
Toen Leif Haraldson Thorgal vond lag er naast het juweel ook nog eens een talisman in de kribbe. Het is het kostbaarste bezit van Thorgal en hij wil het offeren aan een God die volgens de priesters zeer wijs is en hem zijn afkomst zou kunnen vertellen. Thorgal aarzelt niet en gaat op weg. Al jaren voelt hij zich geen viking ondanks de goede zorgen van zijn stiefvader. Na een lange tocht vol honger en koude komt hij aan de berg waar de God zou wonen. Hij knielt om de god aan te roepen wanneer hij zijn naam hoort roepen. Zijn zijn gebeden reeds verhoord. In ieder geval staat hij oog in oog met een man die zich Xargos noemt. Xargos vertelt hem een verhaal. Hij was samen met zijn docher Haynee vanuit een verre planeet op weg naar de aarde. Zij hadden de grondstoffen van de aarde nodig om te kunnen overleven en zochten naar een middel om deze stoffen te ontginnen zonder in conflict te komen met de aardbewoners. Zijn schoonzoon Varth was het echter niet met hem eens. Hij vond dat ze - gezien hun superieure technologie - zich makkelijk als goden konden voordoen en zo sneller en makkelijker aan de grondstoffen konden raken. Dit zou echter betekenen dat alle mensen tot slavernij zou veroordeeld worden. Een tweekamp moest uitmaken welke visie het zou halen. Xargos verloor en werd verbannen. Hij zag echter hoe het ruimtetuig van zijn dochter een navigatiefout maakte en neerstortte in het hoge Noorden. Ze waren niet bestand tegen de barre omstandigheden en kwamen allemaal om het leven. Enkel de pasgeboren zoon van Haynee werd gespaard omdat hij door zijn moeder in een speciale capsule werd gelegd samen met een geheugenschijf die Thorgal al die jaren voor een talisman had aanzien. Thorgal begrijpt nu dat Xargos eigenlijk zijn grootvader is. De man vindt het echter te gevaarlijk dat Thorgal al die kennis heeft. Hij zal dan ook het geheugen van zijn kleinzoon wissen zodat deze kan opgroeien als een viking tussen de vikings. Hij zal zijn grootvader dan ook nooit meer terugzien.