Astérix werd geboren in 1959. De eerste plaatjes verschenen in het Franse weekblad "Pilote".

We moeten echter wachten tot 1961 alvorens de uitgeverij Dargaud het eerste album uitgeeft op "slechts" 65.000 exemplaren. Het is echter al 1965 alvorens de serie een echt succes wordt. Nu is het een van de meest verkocht stripreeksen ter wereld met vertalingen in 88 talen waaronder het Latijn.

Dat het dorp van onze helden aan zee ligt is helemaal geen toeval, Goscinny had namelijk al vele avonturen via de zee in gedachten, toen hij de reeks schiep. Dat het dorp in Bretagne kwam te liggen was te wijten aan Uderzo Hij kende deze streek namelijk zeer goed.

Bij de eerste proeven gaf Uderzo Asterix een typisch "Keltische" look. Groot en sterk. Het was echter Goscinny die Uderzo ervan overtuigde om van Asterix een flatterend persoon te maken : Klein maar zeer intelligent en bij de pinken, naar het imago van de Fransman. Bij de tweede test was Asterix geboren. Uderzo was echter niet van zijn "Keltisch" idee te brengen en creërde een ander personage met de grote en sterke kenmerken. Obelix was zijn naam, en de onafschijdelijke menhir moest symbool staan voor zijn kracht.