18. De Romeinse lusthof

Titel in originele taal: Le domaine des Dieux
ISBN-nummer: 9067-93030-X
Eerste druk: 1971
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Albert Uderzo
Scenarist: René Goscinny
Het Gallische dorp is al jaren een doorn in het oog van Julius Caesar. Legioenen kunnen het onoverwinnelijke dorp niet innemen en dus probeert de Keizer van Rome het met een list. Wanneer hij de regio rond het dorp zal bebouwen zullen er geen jachtgebieden meer zijn voor de Galliërs waardoor ze niet ander kunnen dan wegtrekken. Hij stelt de jonge architect Campus aan om zijn project uit te voeren. Hij noemt het "De Romeinse Lusthof".

De architect vertrekt naar Gallië en start onmiddellijk metingen in het bos waarbij hij vanzelfsprekend de jagende Asterix en Obelix stoort in hun bezigheden. Nadat hij een paar klappen heeft gekregen vraagt Campus bescherming aan de leider van Aquarium, het nabijgelegen romeinse legerkamp. Calenetus besluit om enkel nog 's nachts te werken met zo met slaven het bos van de bomen te ontdoen.

Als de Galliërs de open plek in het bos ontdekken bedenkt de Druïde een middeltje om de bomen onmiddelijk weer te doen herrijzen. Het drijft de Romeinen tot de waanzin en wanneer Asterix en Obelix de slaven ook nog eens van toverdrank voorziet is het hek helemaal van de dam. De Romeinen bereiken echter een overeenkomst met Duplicatha, de Numibiër en leider van de slaven om verder te werken. Nog steeds onder invloed van de toverdrank vlot het werk nu veel sneller maar het blijft zinloos omdat Panoramix de bomen steeds opnieuw doet groeien.

Er ontstaat een impasse. De Romeinen boeken geen vooruitgang. De Galliërs blijven de bomen terugplaatsen en de slaven worden niet vrijgelaten zolang er geen vooruitgang geboekt wordt. Wanneer de Numibiër hierover komt klagen bij Abraracourcix geeft Panoramix zijn woord om niet meer tussen te komen. De bouwwerken vangen aan en weldra is het Lusthof klaar om de eerste bezoekers te ontvangen. Hopelijk weet Panoramix wat hij doet?

In eerste instantie lijkt Caesar's plan te werken. De koopkracht van de Romeinen verdeelt het dorp en het duurt niet lang of de handel heeft de jacht en visvangst verdreven. De druïde beseft dat zijn plan is mislukt en ze bedenken een alternatief. Obelix moet doen alsof hij gek is en alzo de romeinen de stuipen op het lijf jagen. Het werkt want de eerste huurder vertrekt terug naar Rome waardoor een pand vrij komt. Het appartement wordt al snel terug verhuurt... aan Assurancetourix. De gevolgen laten zich raden. Zijn gezangen zorgen voor een ware exodus van romeinen. De bard wordt vanzelfspreken uit het Lusthof gezet maar dat pikken de Galliërs niet. Het lusthof wordt met de grond gelijk gemaakt en de romeinen bijten voor de zoveelste keer in het zand.