35. Bij de Picten

Titel in originele taal: Chez les Pictes
ISBN-nummer: 978-2864-97269-3
Eerste druk: 2013
Uitgeverij: Les Editions Albert René
Tekenaar: Didier Conrad
Scenarist: Jean-Yves Ferri

Het is winter in het ons gekende Gallische dorp en onze vrienden Asterix en Obelix trekken naar het strand om oesters te gaan zoeken. Op het strand is er altijd wel iets te vinden dat aangespoeld is maar deze vondst hadden ze nog nooit gezien. Een man volledig bevroren in een blok ijs. Ze brengen de man naar het dorp om aan Panoramix te tonen en volgens de druïde zou het over een Pict gaan uit het verre Caledonië (Schotland). Hoewel de man nog steeds verpakt in ijs zit maken zijn kleren en lichaamsbouw een diepe indruk op de dames van het dorp.

Een paar uur gaan voorbij en de druïde slaagt erin om de man te ontdooien. Hij leeft nog maar is zijn stem verloren. Met gebarentaal probeert hij duidelijk te maken waar hij exact vandaan komt maar dat lukt niet. Het is Bellefleur die merkt dat hij een ring in zijn vuist geklemd houdt en is ervan overtuigd dat een liefdesgeschiedenis aan de basis van de man zijn situatie ligt. Panoramix ontwikkeld dan maar een elixir om hem zijn stem terug te geven maar dat zal een langzaam proces worden. Ondertussen liggen de vrouwen van het dorp aan zijn voeten en ze willen dat hun mannen zich zoals de Pict gaan kleden. Dat is voor de mannen een brug te ver en er wordt besloten dat Asterix en Obelix de Pict naar huis brengen.

Onderweg krijgt de Pict eindelijk zijn stem terug. Hij stelt zich voor als Macadam.Hij leefde aan een groot meer in Caledonië en alles was rustig. Hij was verliefd op Camilla, de dochter van de Koning der Picten. De plotse dood bracht het land in chaos en alle clans waren verdeeld. Zo was er ook de valse Macaber, hoofd van een clan aan de overkant van het meer. Hij wou absolute leider van de Picten worden maar moest daarvoor wel Camilla huwen. Macaber liet Macadam in een hinderlaag lopen en liet hem geketend aan een boomstam afdrijven in de koude zee. Wat Macadam dan nog niet weet is dat zijn geliefde werd ontvoerd door zijn vijand en dat die bovendien een pact heeft gesloten met de Romeinen. Macadam zal een coup plegen en met de hulp van een legioen onder leiding van Centurion Rienevaplus zal hij de absolute macht hebben.

Na een lange tocht over het water leggen ze de laatste korte afstand te voet af zodat ze niet opgemerkt worden door de mannen van Macaber. Het weerzien in het dorp is hartelijk en iedereen is blij om Macadam terug te zien maar al snel buigt de blijdschap om in verdriet als hij verneemt dat zijn verloofde werd ontvoerd door Macaber. Meer nog hij heeft overal laten aankondigen dat Camilla zijn toekomstige koningin zal zijn. Morgen zal hij tijdens een ceremonie zich immers laten inhuldigen als Koning der Picten. De ceremonie zal plaatsvinden op een eiland in het midden van het meer en de troonpretendent moet de goedkeuring krijgen van alle andere clanhoofden. Macadam moet tijdens de ceremonie de clanhoofden toespreken en Macaber ontmaskeren. Maar net dan verliest het stamhoofd weer zijn stem en ze zijn tijdens hun bootreis op het meer hun elixer verloren. Er is dus geen tijd te verliezen en Asterix en Obelix trekken nog tijdens de nacht naar het meer in de hoop het elixer te vinden.

De Galliërs duiken meerdere malen onder water om het flacon te zoeken wanneer ze plots een grot ontdekken. Vanuit de grot loopt er een gang naar boven en komen zo terecht in de berg waarin Macaber zijn dorp is uitgehouwen. Groot is hun verrassing wanneer ze er Romeinen zien die een deur bewaken. Ze geven de Romeinen een tik en gaan naar binnen. Als bij toeval hebben ze de gevangenis van Camilla ontdekt. Ze bevrijden het meisje en nemen haar terug mee naar de grot. Helaas hadden ze niet gezien dat er een enorm gangenstelsel was en weten niet meer welke weg ze moeten nemen. De zoektocht neemt uren in beslag en ondertussen is de zon reeds opgekomen en beginnen de stamhoofden reeds aan te komen op het eiland. Eerst nemen enkele clanhoofden zie eveneens koning willen worden het woord maar zijn stuitten al snel op enkele veto's. Dan is het de beurt aan Macaber en zijn toespraak lijkt aanvaard te worden door de anderen. Maar dan wordt hij onderbroken door Macadam die hem voor poging tot moord en ontvoering beschuldigd. De andere clanhoofden vragen bewijs en net dan duiken Asterix en Obelix op. Ze hebben een tunnel gevonden die op het eiland uitkomt. Wanneer Camilla het woord neemt zijn er genoeg bewijzen tegen de valse Macaber die de aftocht laat blazen. De Romeinen die wat verder in een inham lagen te wachten nemen het hoorngeschal voor het teken tot aanval en landen op het eiland waar ze natuurlijk in de pan gehakt worden door onze vrienden en de andere Picten. Niets staat Macadam nu in de weg om samen met Camilla te regeren over de andere clans en hij wordt dan ook voorgedragen als Koning der Picten.