38. De dochter van de veldheer

Titel in originele taal: La fille de Vercingetorix
ISBN-nummer: 978-2864-97350-8
Eerste druk: December 2019
Uitgeverij: Les Editions Albert René
Tekenaar: Didier Conrad
Scenarist: Jean-Yves Ferri

Het is rustig in het Gallische dorp. De vrees is echter dat het snel gedaan zal zijn met die rust wanneer er twee Avernische krijgers halt houden bij het huis van stamhoofd Heroïx. Monolitix en zijn kompaan Kalorinix komen het Galische stamhoofd om hulp vragen. Alvorens hij in Alesia verslagen werd door de Romeinse legioenen gaf de Keltische veldheer Vercingetorix een torque aan zijn dochter Adrenaline. Het meisje en het sierraad zouden wel eens een symbool van verzet kunnen zijn en daarom heeft Caesar het bevel gegeven om hen op te sporen. Comaserix, een oude getrouwe van Vercinetorix en nu verrader staat hem hierin bij en is de twee mannen en hun beschermelinge tot aan het dorp van de Galliërs kunnen volgen.

Asterix en Obelix krijgen van hun stamhoofd de opdracht om Adrenaline onopvallend te bewaken terwijl ze in de dorpsgemeenschap wordt opgenomen. He meisje is het zat dat er altijd rondom haar wordt gevochten en zou het liefst van al naar een onbewoond eiland reizen waar ze in alle kalmte kan wonen. Ze vertelt haar droom aan haar nieuwe vrienden: Felfix, de zoon van de smid en Gambix, de zoon van de vishandelaar, en samen besluiten ze om het meisje te helpen ontkomen aan het waakzame ook van Asterix en Obelix. Terwijl ze 's nachts de wachters kunnen afleiden kan Adrenaline het dorp ongezien verlaten om haar in het bos te verschalken. Daar stoot ze echter op Comaserix die haar promt gevangen neemt. Gelukkig werd haar verdwijning al opgemerkt en de verrader wordt opgehouden door de oude Nestorix waardoor hij moet vluchten. Adrenaline vlucht eveneens weg en stoot wat verder op gestrandde piraten. Ze hoopt via hun schip naar haar droomeiland te kunnen varen. De piratenkapitein voelt niet veel in een confrontatie met de Galliërs omdat hij zijn schip niet wil verliezen maar als de wind terug opsteekt kan hij niet anders dan het ruime sop kiezen met het meisje nog steeds aan boord.

De piraten weten echter niet dat ze niet alleen al opgemerkt werden door de Galliërs maar dat ook Comaserix er in geslaagd is om ongezien aan boord van het schip te komen. Gewapend met een pijl en boog dwingt hij Adrenaline op haar Torque op te geven. Het meisje smijt het zware juweel tegen zijn hoofd waardoor deze het bewustzijn verliest en overmeesterd kan worden. Terwijl ze de man binden hebben Asterix en de zijnen het piratenschip ingehaald. Ze krijgen uitleg van het meisje maar als er een Romeins galjoen opdaagt gaan de poppen wederom aan het dansen. Hierdoor krijgt Comaserix de kans om zich van zijn boeien te ondoen en kan hij ongemerkt Adrenaline overmeesteren. Gambix en Felfix laten dit niet gebeuren en gaan de strijd aan met de verrader. In de strijd valt de torque helaas in het water en is wellicht voor altijd verloren. Nu iedereen is verslaan kunnen ze terug naar huis waar iedereen haar staat op te wachten.

Het meisje is het nog steeds beu om als symbool voor de oorlog te staan en gaat wat afkoelen aan het strand. Daar ontmoet ze Pacifix, een jonge man die niet geloofd in oorlog. Samen willen ze naar afgelegen eilanden varen in de hoop een plekje te vinden waar ze samen van rust en vrede kunnen vertoeven.

Opgemerkt:

  • Op bladzijde 9 spreekt Comaserix over de dochter van jeweetwelwie. Dit is een verwijzing naar Harry Potter waar men zo spreekt over Voldemort.
  • In dit album krijgen sommige personages een andere naam. In de Nederlandse albums waren deze namen reeds bekend maar niet in de Vlaamse reeksen.
  • Een torque of torc is in de Keltische, Germaanse en Noordse cultuur een gesmeed sieraad uit edelmetaal of brons, vaak gevlochten en gedraaid, en cirkelvormig omgebogen, waarbij de knoppen aan beide uiteinden elkaar bijna raken.
  • In het verhaal worden veel referenties gemaakt naar maatschappelijke thema's zoals oorlog en klimaat.