20. Asterix op Corsica

Titel in originele taal: Astérix en Corse
ISBN-nummer: 9067-93008-3
Eerste druk: 1973
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Albert Uderzo
Scenarist: René Goscinny

Om de slag om Gergovia te herdenken organiseren onze vrienden een groot feest waarbij ze vrienden uit alle hoeken van het Romeinse rijk uitgenodigd hebben. Terwijl ze bezig zijn met de voorbereidingen staan de Romeinen in het nabij gelegen kamp Babaorum klaar om er tussenuit te knijpen omdat de Galliërs op deze dag steeds de legerkampen aanvallen waarbij de nodige klappen uitgedeeld worden. Helaas voor de legionnairs duikt er een centurion op met een gevangene. Hij eist dat de man onder bewaking wordt gesteld tijdens de nacht. Centurion Cateromanius heeft dus geen andere keuze dan in het kamp te blijven. Het duurt dan ook niet lang voordat het kamp ten prooi valt aan de Galliërs en de gevangene ontdekken.

De gevangene met de onmogelijke naam Ozewiezewozewiezewallakristallix stelt zich voor als een banneling uit Corsica. Hij werd door de Praetor van Corsica gevangen genomen om te voorkomen dat hij een opstand organiseerde waarbij de in beslag genomen producten terug aan de bevolking kon gegeven worden. Nu hij terug vrij is kan hij terugkeren naar Corsica om zijn plan uit te werken en hij vraagt aan Asterix en Obelix om hem te vergezellen.
In de haven van Massilia (Marseille) vinden ze een schip dat hen naar Corsica wil brengen en de volgende dag staan ze op het strand van het eiland waar ze door Janjurcus, een Romeins legionnair worden opgemerkt. Terwijl de drie mannen naar de bergen trekken brengt de Romeinse soldaat verslag uit aan de centurion van het lokale legerkamp. Later krijgt de legionnair de opdracht van Praetor Sessinquartus om Ozewiezewozewiezewallakrustallix te achtervolgen en gevangen te nemen.
Niet wetende dat zijn thuiskomst reeds werd opgemerkt beraamt de banneling zijn overval op de pakhuizen in het zwaarbewaakte Aleria. Hij was reeds aan dit plan bezig toen hij werd gearresteerd in het dorp van Bagatellix, één van de andere Corsicaanse stamhoofden. Hij verdenkt er die dan ook van verraad.
Ondertussen is Janjurcus op pad met een handvol legionnairs om Ozewiezewozewiezewallakristallix in de boeien te slaan. Hun aanwezigheid in de bossen wordt al snel doorgegeven waardoor het stamhoofd en zijn twee Gallische vrienden hun tijdig kunnen verbergen in het aanpalende kreupelhout waar ze wachten op de andere stamhoofden teneinde hun plan verder uit te werken.

Sessinquartus is immiddels niet bij de pakken blijven zitten. Hij gelast Salamix met het overbrengen van de inhoud van de pakhuizen naar de grote gallei. Salamix is een Corsicaan die zwakzinnig is geworden bij de val uit een boom en zich nu een Romeins soldaat waant. Dat hij Coriscaan is maakt hem uitermate geschikt om deze opdracht tot een goed einde te brengen gezien hij de aanwezige Corsicaanse gevangenen kan aansporen om dit delicaat werk uit te voeren. En haast is zeker nodig want reeds tegen het ochtendgloren heeft Ozewiezewozewiezewallakristallix de andere stamhoofden kunnen overtuigen om de aanval in te zetten. Net voordat de aanval wordt ingezet daagt Bagatellix op en trekt hij de leiding van de banneling in twijfel. Beide heren staan met getrokken messen tegenover elkaar en de aanval dreigt dan ook te mislukken. Asterix en Obelix voelen nattigheid en na een scheut toverdrank geven ze het goede voorbeeld door met hun tweetjes ten strijde te trekken. Dit kunnen de Corsicanen natuurlijk niet over hun heen laten gaan waardoor ook Bagatellix het bevel geeft tot de aanval. Niet veel later is het pleit dan ook beslecht en bijten de Romeinen in het zand. Tijd dus om terug naar huis te gaan en enkele everzwijnen te verorberen bij een groot feest.