7. Asterix en Cleopatra

Titel in originele taal: Astérix et Cléopatre
ISBN-nummer: 9067-93019-9
Eerste druk: 1965
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Albert Uderzo
Scenarist: René Goscinny
Tijdens een discussie tussen Julius Caesar en Cleopatra, de koningin van Egypte, beweert Caesar dat het Egyptische volk lui en decadent is geworden. Het spreekt vanzelf dat Cleopatra dat niet pikt en ze sluit een weddenschap af met de Romeinse heerser. Ze beweert dat haar volk een volledig paleis kan bouwen in slechts drie maanden. Als dit lukt dan moet Caesar zijn woorden inslikken en zijn excuses aanbieden.
Cleopatra ontbiedt Tekenis, één van haar architecten en vertelt hem het plan. Tekenis die de opdracht onmogelijk acht, durft toch geen neen te zeggen tegen zijn vorstin. De tijd en het feit dat Plurkis, een concurrerend architect, er alles zal doen om de plannen te dwarsbomen, doet Tekenis besluiten om de hulp in te roepen van zijn oude vriend Panoramix en trekt onmiddelijk naar Gallië.

In het dorp van de Galliërs is het volop winter en sneeuwt het hevig waardoor Panoramix, bijgestaan door Asterix en Obelix er niet lang moet over nadenken om de tocht naar Alexandri&ë aan te vatten.

In Egypte maken ze er onmiddelijk kennis met de Koningin en reeds de volgende dag wordt een bezoek gebracht aan de werf waar het Gallische trio kennis maakt met de Egyptische manier van werken. Althans, als er gewerkt wordt, want Plurkis is erin geslaagd om de werkers te doen staken. Panoramix brouwt dan maar wat toverdrank waardoor de arbeiders de zware stenen makkelijker kunnen hanteren. Plurkis weet dat hij hiertegen niet is opgewassen en zoek andere alternatieven. Hij koopt de schipper die de zware stenen moet aanvoeren om waardoor ze op de werf zonder materialen vallen. Onder escorte van Asterix en Obelix wordt er ingescheept om nieuwe stenen te halen en dus valt Plukis plan ook hier in duigen. Het enige alternatief is om zich van de drie Galliërs te ontdoen. Hij schakelt zijn helper Caponis in en deze lokt de drie vrienden in het labyrint van de pyramides. Zonder hulp zullen ze dit reusachtige gebouw nooit kunnen verlaten. Het plan lijkt te lukken maar dit is zonder Idéfix gerekend. De kleine hond laat zien dat hij een grote neus heeft en zorgt ervoor dat Asterix, Obelix en Panoramix de pyramide veilig kunnen verlaten. Dit tot groot ongeloof van Caponis.

Plurkis, ten einde raad, probeert nu zijn laatste troef uit te spelen. Hij laat in naam van de Galliërs een grote taart bezorgen aan Cleopatra maar wanneer diens Voorproever zwaar ziek wordt door een gif in de taart, laat de Koningin de drie vrienden gevangen nemen. Gelukkig kunnen de mannen hun onschuld bewijzen waar door Plurkis eigenlijk is verslagen. De problemen zijn echter nog niet uit de weg want wanneer de Romeinen in het snuitje krijgen dat Cleopatra de weddenschap wel eens zou kunnen winnen, gaat Caesar in de aanval. Hij belegerd het nieuwe paleis en de situatie dreigt volledig uit de hand te lopen. Asterix en Obelix kunnen nog een beetje stand houden maar de situatie wordt onhoudbaar. Asterix besluit om Idéfix met een boodschap naar de Koningin met de prachtige neus te sturen zodat zij ter plaatse kan komen om de Romeinen in te tomen. Het lukt en Caesar moet met de staart tussen de benen toegeven dat de Egyptenaren nog steeds tot veel in staat zijn. Tekenis wordt beladen met goud en de drie avonturiers kunnen tevreden huiswaarts keren. En het moet gezegd... Wat een prachtige neus heeft die Cleopatra.