3. De Kampioen

Titel in originele taal: Le combat des Chefs
ISBN-nummer: 9067-93014-8
Eerste druk: 1966
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Albert Uderzo
Scenarist: René Goscinny
Ten tijde van het oude Rome had je twee soorten Galliërs. Zij die trouw bleven aan hun afkomst, zoals Asterix en zijn vrienden en zij die zich aan de overheerser aanpasten, zoals stamhoofd Nogalfix en de zijnen. Meer en meer stammen gingen de Romeinse levensstijl overnemen waardoor de legioenen niet veel moesten doen om Gallië te bezetten. Heel Gallië? Neen, het kleine dorpje aan de kust bleef halsstarig weerstand bieden tot groot ongenoegen van de centurion van kamp Babaorum. De dorpsbewoners zetten hem en zijn soldaten steeds voor schut en door de toverdrank kunnen ze niets doen.

Lepidus, de rechterhand van de Romeinse honderdman denkt echter een oplossing te kennen. Hij heeft weet van een oude gallische traditie waarbij één stamhoofd een ander mag uitdagen voor een tweegevecht met als inzet de leiding over de stam. Mocht Abraracourix overwonnen worden door een bevriend stamhoofd dan zouden hun problemen opgelost zijn. Hun keuze valt op Nogalfix.
De strijd zou echter ongelijk zijn vermits Abraracourix over de toverdrank kan beschikken. Lepidus bedenkt dus een plan om Panoramix uit te schakelen.
Zonder de druïde is er immers ook geen toverdrank. Een patrouille wordt erop uit gestuurd en ze kunnen de dru&ium;de bijna vatten als Asterix en Obelix ingrijpen. De beide vrienden waren hun vriend namelijk gevolgd en Obelix kon de Romeinen verjagen door zijn menhir in hun richting te smijten. De Romeinen kiezen het hazenpad maar Panoramix wordt per ongeluk door de grote steen verpletterd waardoor hij zijn geheugen verliest. Op deze manier is de man natuurlijk ook niet in staat om de broodnodige toverdrank te brouwen en Nogalfix kan zijn tegenstander uitdagen.

Ten einde raad gaat Asterix op zoek naar een andere druïde. Amnesix zou de oplossing kunnen zijn en deze is dan ook dadelijk bereid om zijn oude vriend te helpen. Wanneer ze terug in het dorp zijn vraagt hij aan Obelix hoe het ongeluk gebeurde waardoor Obelix zonder nadenken ook Amnesix onder een menhir bedelft. Nu zijn beide mannen hun verstand kwijt en lijkt het dorp ten dode opgeschreven. Zowel Amnesix als Panoramix brouwen nu allerlei drankjes zonder eigenlijk te weten wat ze doen of waarom ze dienen. De dorpsgenoten hopen enkel maar de ze per toeval op de toverdrank zullen stoten. De dag van de wedstrijd is er helaas nog geen beterschap waardoor het gevecht om het dorp zal moeten doorgaan. Abraracourix probeert nog tijd te winnen waardoor Nogalfix uitgeput geraakt. Dan als bij toeval vindt de druïde zijn geheugen terug en kan hij terug de toverdrank in ijltempo brouwen. Dit geeft Abraracourix de kracht die hij nodig heeft om Nogalfix te verslaan, zelfs zonder de drank in te nemen. Niet veel later is het pleit beslecht en het Romeinse legioen overwonnen.