4. Asterix en de Britten

Titel in originele taal: Astérix chez les Bretons
ISBN-nummer: 9067-93016-4
Eerste druk: 1966
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Albert Uderzo
Scenarist: René Goscinny
Asterix en de Britten is het vierde verhaal in de reeks en het eerste dat zich afspeelt buiten Gallië. Brittania had Gallië dikwijls bijgestaan in haar strijd tegen de Romeinen, en nu Gallia overwonnen was, besloot Julius Caesar ook het grote eiland in te lijven bij het Romeinse Imperium.
Zo zag heel Brittania zich al onderworpen aan het juk van Caesar. Heel Brittania op één dorp na. Dit dorp onder leiding van Zebigbos waagt het Caesar te tarten. Helaas wordt ook de toestand van dit dorp onhoudbaar, en Zebigbos vraagt aan Notax, een van zijn onderdanen en toevallig het neef van Asterix, om de toverdrank van Panoramix te gaan halen.

Eénmaal in het dorp van onze vrienden aangekomen, zijn Asterix en Obelix onmiddellijk bereid gevonden om ter plaatse te gaan helpen. Hun overtocht wordt echter verraden en de Romeinen beginnen een klopjacht naar de toverdrank.
Als ze in Brittania aankomen, duiken ze snel onder bij Relax, een bevriend herbergier. Hierdoor hebben ze het voordeel dat ze hun vat toverdrank onopvallend tussen de andere vaten wijn en bier kunnen verstoppen. Als gouverneur Lepidus Loensus dit te weten komt, geeft hij onmiddelijk opdracht om alle vaten in alle herbergen van Londium in beslag te nemen; en dus ook die van Relax, waardoor de toverdrank nu sowieso in handen is van de Romeinen.

Asterix start onmiddellijk de zoektocht naar de drank en samen met Obelix worden de tonnen al snel teruggevonden in de kelders van het paleis van de gouverneur. Een ongeluk komt nooit alleen want de tonnen worden weer gestolen en de dief verkoopt de tonnen lukraaak door aan de meest biedende waardoor de toverdrank nu overal kan zijn. Ook de Romeinen komen dit te weten en de race naar de toverdrank kan beginnen.
Ze sporen de dief op en bekomen aldus alle adressen van de kopers. Eerst gaan ze alle herbergen af maar dit loopt af op een sisser. Dan moeten ze een ton opsporen die gekocht werd als opkikker voor een rugby wedstrijd tussen Camulodunum en Duroverum. In het publiek ook Romeinse soldaten in burger. Ze merken de ton op en al snel blijkt dat het hier wel degelijk over de toverdrank gaat. Ze stelen de ton terug en vluchten over het water met de soldaten in hun kielzog. Net als ze zich veilig wagen, stoten ze op de galei van de gouverneur die ze keldert waardoor de toverdrank verloren gaat in het water van de rivier.

Asterix wil zijn neef en diens stam echter niet teleurstellen en beweert dat ook hij toverdrank kan brouwen. Hij vraagt een ketel heet water, mengt wat kruiden en serveert de allereerste thee in Engeland. Van toverdrank was natuurlijk geen sprake maar het was net wat de stam nodig had om het zelfvertrouwen op te krikken en de Romeinse legioenen te verslaan.