Bob Morane is ontstaan uit de geest van Henri Vernes in 1953. Ridder van de tijd en beschermer van weduwen en wezen. Held met een gouden hart die geen angst kent. Zo werd hij omschreven bij zijn eerste verschijning. Tijdens de verhalen leren we dat hij geboren is op 16 oktober en dus is zijn sterrenbeeld schorpioen. Hij is ongeveer 1m85 en weegt 83 kilo. Zijn schoenmaat is 42 en zijn bloedgroep is O-negatief.

Over zijn jeugd is niet veel geweten. Hij werd wees op jonge leeftijd en bracht zijn vakanties door bij zijn oom in het Centraal Massief waar hij veel aan bergbeklimmen deed. Tijdens de tweede wereldoorlog is hij actief als gevechtspiloot in de Slag om Engeland waarvoor hij de meest gedecoreerde Franse piloot is. Na de oorlog zet hij zijn ingenieurstudies verder en zwaait cum laude af.

Bob is thuis van alle markten. Hij munt uit in verschillende gevechtssporten, spreekt onnoemelijk veel levende en dode talen en zet deze talenten in voor de zaak die hij rechtvaardig acht. Zijn vaste kompaan is Bill Ballantine, een Schot, en de vaste tegenstander is Ming, bijgenaamd de Gele Schaduw.