1. Vallei der angsten

Titel in originele taal: La vallée des crotales
ISBN-nummer: 90-3200-262-7
Eerste druk: 1972
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Gérald Forton
Scenarist: Henri Vernes

Bob Morane en Bill Balletine maken een ritje door de woestijn van New Mexio als de motor van hun wagen het begeeft. Ze gaan op zoek naar hulp en vinden een afgelegen ranch waar ze hulp hopen te vinden. De eigenares van de ranch is echter zeer achterdochtig, wijst ze de weg naar een nabijgelegen stadje en stuur ze zonder pardon weg.
's Anderdaags beseft de vrouw dat beide mannen geen slechte bedoelingen hadden en ze laat de auto van onze helden naar het stadje brengen, samen met een brief met excuses. Als de auto gemaakt is zetten Bill en Bob hun weg verder maar in de woestijn zijn ze getuige van een pesterij. Een paar jonge cowboys in een auto maken een ruiter het leven zuur en de ruiter komt ten val. Bill en Bob jagen de kerels weg en ontfermen zich over de ruiter. Het blijkt de eigenares van de ranch te zijn. Haar naam: Ish-Kay-Nay. Ze blijkt een van de laatste princessen van de Apachen te zijn en rechtstreeks afstammeling van het grote opperhoofd Conchise.

Ish-Kay-Nay vertelt beide mannen dat haar buurman Stanley Barbary op haar land uit is en haar constant het leven zit zuur te maken. Door zijn pesterijen kan ze steeds minder verdienen en binnen een paar weken moet haar lening aan de bank afgelost worden. Als ze dat niet kan zal alles verkocht worden. Barbary is op haar land uit omdat er zich de vallei van de ratelslangen op bevindt. Een vallei die vroeger door de indianen werd verborgen en waarvan niemand exact weet waar ze ligt. Wat ze wel weten is dat er een reusachtige schat verborgen werd. Bob besluit de jonge dame en haar indiaanse helpers bij te staan zodat ze haar eigendom kan behouden.

Het duurt niet lang of de helden uit het verhaal krijgen het aan de stok met de wet, die vanzelfsprekend werd omgekocht door de gemene veeboer. Bill en Bob zijn natuurlijk niet snel onder de indruk en als ze met de sheriff hebben afgerekend gaan ze terug op zoek naar de onbekende vallei. Het duurt niet lang of ze ondekken de vallei en de daarbij horende schat. De schat blijkt echter niet de reden te zijn waarom Barbary de eigedom van zijn buurvrouw wil. Als bij toeval ontdekt Bob gesteente waarin een hoge concentratie Uranium zit. Ish-Kay-Nay wist niet dat er een Uraniummijn op haar grondgebied lag maar ze is nu alvast zeer rijk en kan haar eigendom behouden.