2. Noodlanding te Serado

Titel in originele taal: Panne sèche à Sérado
ISBN-nummer:
Eerste druk: 1975
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: William Vance
Scenarist: Henri Vernes

Bob Morane en Bill Ballentine vliegen boven de Caribische zee wanneer de benzinemeter van hun vliegtuigje nul aangeeft. Ze kunnen gelukkig zonder brokken landen op Serado, een eilandje dat onder het bewind zit van president Chambré, een dictator die de bevolking vanuit zijn paleis leegzuigt. Bij het landen worden ze opgewacht door de militaire politie die ze beveelt om in afwachting van het resultaat van een onderzoek in een luxe hotel te verblijven. Na een week duikt de staatspolitie in hun kamer op met een arrestatiebevel voor John Damon. Als Bob zijn papieren toont blijkt die naam op zijn papieren te staan. Ze worden gevraagd om de agenten te volgen maar al snel wordt duidelijk dat de mannen helemaal niet van de politie zijn. Na een korte rit rijden ze het domein van Howard Haigh op. Een rijke Amerikaan die zijn landgoed ter beschikking heeft gesteld aan de revolutionairen van Serado, uit het zicht van de spionnen van Chambré.

In de villa maken Bob en Bill kennis met Haigh en zijn dochter Muriel, alsook met Cesar Laver, de leider van de rebellen. Uit het gesprek kan Bob opmaken dat ze hem verwarren met John Damon die een ordinaire huurmoordenaar blijkt te zijn. Het is zijn taak op de president uit de weg te ruimen in zijn paleis. Het spreekt vanzelf dat Bob geen intentie heeft om een moordenaar de worden en onder het mom van de nacht proberen ze te ontsnappen en hun vliegtuig te bereiken. Ze stelen een auto maar hun vlucht komt tot een halt wanneer ze in de verte een dorp zien branden. Nieuwsgiering als ze zijn verstoppen ze hun auto en gaan ze kijken. Ze zien de soldaten van Chambré een razzia uitvoeren en krijgen niet alleen medelijden met de bevolking ze zijn ook woedend op de man verantwoordelijk voor deze daden. Ze besluiten om Chambré dan toch te confronteren en besluiten dat ze dus best terugrijden naar de villa van Haigh.

De volgende nacht trekken ze met een bootje naar open zee om het jacht van Félicité Chambré te zoeken. Het mooie vrouw is de dochter van de president en een patriot die geliefd is met de bevolking. Zij wil de revolutie leiden maar wil haar vader niet doden. Het is dus belangrijk dat ze de ware opdracht die Laver aan Bob gegeven heeft niet te weten komt. Bob neemt Félicité in vertrouwen en vertelt haar de waarheid. Nu moeten ze samen levend in het paleis geraken om de president te overtuigen om de macht op te geven. Terug in de villa proberen ze een manier te bedenken en de enige optie lijkt om binnen te dringen via een onbewaakte steile rotswand aan de kant van de zee. In de rotswand bevindt zich immers een geheime tunnel naar de kelders van het paleis. Een tunnel waarvan niemand nog het bestaan kent. Bob zet de mannen van Valar aan het werk om de nodige uitrusting te maken om de tot aan de opening te raken. Na enkele dagen werk is het eindelijk zo ver. Gewapend met een reuze balista en enterhaak gaan ze in de nacht aan het werk. Na enkele pogingen lukt het ze eindelijk om de gang te bereiken. Terwijl Bill een springlading aanbrengt in een ander gedeelte van de gang gaat Bob samen met Félicité verder om via de geheime doorgang in het paleis te komen.

Een beetje later staan ze in de werkkamer van de president en vinden er een pop die de Chambré moet voorstellen. Bob heeft het door. Iemand heeft Chambré gevangen genomen of gedood en de plaats van de president ingenomen. Via de pop maakt hij de bevolking wijs dat de president nog leeft. Dan staan ze opeens oog in ook met Kolonel Iskariot. De oude rechterhand van de president. Hij biecht op dat de president een natuurlijke dood gestorven is maar dat ze zijn dood geheim hebben gehouden om zo de bevolking te kunnen uitpersen om er zelf rijker van te worden. Hij wist van de komst van John Damon en liet hem arresteren. Omdat hij dacht dat Bob Morane een gewone toerist was zou hij het paspoort laten vervalsen zodat Velar geen argwaan kreegt. Helaas voor hem was Bob geen gewone toerist. Iskariot blijkt gewonnen spel te hebben maar dan duikt Bill op gewapend met een machinegeweer. Het trio heeft nu weer controle over de situatie en wanneer de springlading die Bill even voordien heeft geplaatst ontploft kunnen de troepen van Valar ook het paleis binnenstormen. Er volgt een kort doch hevig gevecht waarna de troepen van de Kolonel zich overgeven. Enkele dagen later is de rust weergekeerd in Serado en wordt Felicité aangesteld als nieuwe president. Graag zou ze Bob aan haar zijde houden, maar deze heeft natuurlijk andere plannen.