1. Rijke grond

Titel in originele taal: Les terres rares
ISBN-nummer: 978-9055-81866-2
Eerste druk: 2015
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Dimitri Armand
Scenarist: Luc Brunschwig

Wanneer Luitenant Bob Morane tijdens een vredesmissie in Nigeria getuige is van een aanslag op Kanem Oussman komt hij samen met zijn ondergeschikte Sergeant Bill Ballantine tussen om de man het leven te redden. Omdat dit lijnrecht inging tegen de orders van de legertop wordt hij na een krijgsraad uit het leger gezet. Zijn maat Bill trof erger en kreeg van de Engelse krijgsraad zes jaar cel.

Ousmann is door dit voorval zeer populair geworden en ondanks het feit dat hij in de aanslag een hand verloor, wordt hij in Nigeria tot nieuwe president verkozen. De man is Bob niet vergeten en bied hem een baan aan. Als presidentiële raadgever moet Bob toezien op de levering van grondstoffen aan Frankrijk. Grondstoffen die aan een eerlijke prijs verkocht moeten worden en die nodig zijn om hoogtechnologische proteses te maken. Proteses zoals die van de firma Belfon, waarvan President Oussman er een draagt om zijn hand te vervangen.

Belfon is ook één van de grote krachten achter de enorme humanitaire hulp van Frankrijk aan Nigeria met als hoofddoel, het onderwijs in Nigeria te verbeteren en te vernieuwen. Alles is één goed nieuws show, maar wanneer tijdens een groot gala met live beelden over het vertrek van het eerste transportvliegtuig naar Nigeria loopt het mis. Een zelfmoordterrorist blaast het toestel op voor de ogen van de camera's en in de balzaal komen eveneens terroristen boven water. Ze schieten de president van Frankrijk en de host van de gala-avond dood maar alvorens ze nog meer slachtoffers kunnen maken komt Bob tussen en kan hij de bandieten uitschakelen. Niet alleen red hij het leven van zijn vriendin Beaky Daffé, maar ook voor de tweede maal het leven van president Oussman. De aanslagen worden opgeëist door Wal Jihad, een Islam terreurorganisatie die blijkbaar financieel en logistiek gesteund wordt door door China.

Belfon ontwikkelde een neurostimulator die ervoor kan zorgen dat mensen kennis kunnen vergaren zonder er ook maar iets voor te doen. De "hoofdtelefoon" plant de informatie als het ware in de hersenen van de persoon die hem gebruikt. Het is de bedoeling om deze hoofdtelefoons in grote getalen te gebruiken in Nigeria om ze de afstand tussen de opleidingen met Frankrijk snel te verkleinen. Voor de verdeling van de toestellen doet Frankrijk beroep op "WU", een privé-militaire organisatie die personeel levert aan landen die in conflict leven met andere staten. Het is Miss Ylang-Ylang die in naam van "WU" een beroep doet op Bill Ballantine om voor hun te gaan werken, nu hij op het punt staat om vrijgelaten te worden.

Wanneer er in het noorden van Nigeria opstanden uitbreken en de eerste toestellen vernietigd worden steken ook de eerste vragen op. Wat doen deze koptelefoons? Planten ze extra dingen in je hoofd of wissen ze net herrinneringen? Bob vertrouwd het niet en besluit om ter plaatse poolshoogte te gaan nemen. Wanneer Bob ontdekt dat de terroristen die de president hebben vermoord allen uit hetzelfde dorp komen waarnaar hij op weg is beseft hij dat hij naar het hol van de leeuw gaat. Zijn vermoedens worden versterkt wanneer ze onderweg aangevallen worden door enkele drones. Hij trekt te voet verder door het oerwoud en bij zonsondergang komt hij aan bij het dorpje Zamosho. Wat hij aantreft is geen klein dorpje maar een hypermoderne grote stad waarover niets is geweten. zijn chauffeur is dodelijk gewond en hij heeft geen andere keuze dan de stad te betreden. Wie zwaat hier de scepter? Wat is de bedoeling van deze stad? Wat nu met Ballantine. U leest het in het vervolg op dit verhaal.