3. De Giftige Sneeuw

Titel in originele taal: Le Mystère Borg
ISBN-nummer: 978-9030-33034-9
Eerste druk: 1961
Uitgeverij: Uitgeverij Casterman
Tekenaar: Jacques Martin
Scenarist: Jacques Martin
In dit nieuwe verhaal treffen we Lefranc en zijn protégé Jean Jean op weg naar Gardsten. Een wintersportlokatie in Zwitserland. Op de besneeuwde wegen worden ze voorbijgestoken door twee wagen die rijden alsof de duivel hen op de hielen zit. Lefranc stopt om zijn sneeuwkettingen te monteren en wanneer ze wat later hun weg vervolgen vinden ze de wagen van één van de snelheidsduivels terug in de berm. Terwijl Lefranc de auto onderzoekt naar sporen breekt er brand uit. Het duo rijdt verder naar Gardsten en ze brengen er de brandweer en politie op de hoogte maar vreemd genoeg zijn deze al op de hoogte, maar wie kan de politie nu gebeld hebben? Zij waren de enige op de weg.

Na hun onderhoud met commissaris Matthias, die trouwens verdacht veel weg heeft van tekenaar Jacques Martin, zoeken ze de warmte van hun hotel op. Daar treffen ze andere journalisten die net zoals Lefranc deelnemen aan de jaarlijkse skiwedstrijd voor journalisten. Op de skipiste start Lefranc zijn training en Jean Jean sluit vriendschap met Hans Stürli, een leeftijdsgenoot uit Gardsten. Samen amuseren ze zich de hele dag tot Jean Jean de controle verliest en op het dak van een chalet terechtkomt. Daar ziet hij de andere wagen die hen voorbij stak en herkent hij tevens Axel Borg. Jean Jean haast zich naar het hotel waar hij alles verteld aan Lefranc en commissaris Renard, die ondertussen eveneens in Gardsten is neergestreken.

De politieman vertelt dat hij bezig is naar een onderzoek betreffende een gestolen en gevaarlijk virus. Iemand wil dit virus verkopen aan de meest biedende en de verklaring van Jean Jean bevestigen zijn vermoeden. Samen moeten ze Borg tegenhouden om het virus te verspreiden. Samen met politie en leger wordt de aanval op Borgs chalet ingezet, maar de duivelse bandiet kan wederom ontsnappen.
Wanneer alles verloren lijkt herrinnert Lefranc zich de speciale zegelring van Axel Borg. Het bizarre ontwerp brengt Lefranc en Co naar het Italiaanse Venetië. Al snel komen ze erachter dat Axel Borg er een dubbelleven leidt als Markies Tore Monte di Ferria. Samen met de Venetiaanse politie gaat Lefranc naar het huis van de markies maar ook nu weer komen ze te laat. Ze ontdekken wel een geheime gang en al snel kan Lefranc de achtervolging inzetten en komt hij Axel Borg op het spoor. Het komt tot een vuurgevecht waar de jonge journalist als overwinnaar uit komt. Borg kan gearresteerd worden zonder deze de kans heeft gekregen om het virus in te zetten. Nu 50 jaar later is het thema nog steeds actueel in een tijd van de "strijd tegen het terrorisme". Het visionaire van de tekenaar zijn tekenstijl en oog voor detail, het komt in dit derde verhaal van Lefranc nog meer tot zijn recht. Kortom "de Giftige Sneeuw" is een spannend en tijdloos verhaal geworden.