16. Het Ultimatum

Titel in originele taal: L'Ultimatum
ISBN-nummer: 90-303-3047-3
Eerste druk: 2004
Uitgeverij: Uitgeverij Casterman
Tekenaar: Francis Carin
Scenarist: Jacques Martin

Lefranc is samen met zijn nichtje Sofie Saintelm op reportage in Brugge. In de Onze-Lieve-Vrouwekerk werd een belangrijk schilderij gestolen en samen hebben ze een afspraak met professor Van Klint die hen meer kan vertellen over het schilderij. Terwijl ze in het huis van de professor meer uitleg krijgen zijn ze getuige van een straatgevecht waarbij een man verdrink. Guy en Sofie achtervolgen de man en kunnen de naam van de boot waarin hij ontsnapt noteren. Het slachtoffer blijkt een Duits ingenieur werkzaam in de wapenindustrie.

Lefranc kan het niet laten en het spoor leidt hem naar het Engelse vissersdorpje Downhill. Wanneer hij een pakhuis in het oog houdt valt de man die hij zocht hem aan maar de Britse politie kan tijdig ingrijpen. Ze vertellen Lefranc dat ook zij het pakhuis al geruime tijd schaduwen maar niets konden vinden. De Britten verwachten dat er vanuit het pakhuis een aanslag wordt beraamd op de Kanaaltunnel door gebruik te maken van electromagnetische torpedo's.

Voordat ze de loods kunnen binnenvallen wordt ze opgeblazen waardoor alle sporen uitgewist worden. Maar dan krijgt Guy telefoon van Axel Borg. Hij weet mee te delen dat de Franse en Britse regering een ultimatum zullen ontvangen. 10 miljard dollar of de tunnel wordt opgeblazen. Dit zou natuurlijk een ramp zijn voor de landsdelen aan beide zijden van de tunnel. De terroristen laten zien dat het hun menens is want nog die avond laten ze tientallen torpedo's los op de zeebodem. Één apparaat komt niet tot ontploffing en kan door de geheime dienst geborgen worden.

Lefranc vraagt zijn nichtje om het huis in Brugge nogmaals in het oog te houden. Het huis had namelijk een grote antenne die tot iets moet dienen. Al snel wordt duidelijk dat van Klint het meesterbrein is achter het ultimatum. Hij kreeg naar eigen zeggen nooit de erkenning die hij verdiende en bedacht een methode waarin het schilderij en de torpedo's hem rijkdom zouden brengen. Voordat ze hem volledig kunnen verhoren pleegt hij echter zelfmoord waardoor de dreiging voorbij is.