59. De vier Evangelisten

Titel in originele taal: De vier Evangelisten
ISBN-nummer: 978-9031-43396-4
Eerste druk: 2015
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Lambil
Scenarist: Raoul Cauvin

De Zuiderlijken liggen weer eens zwaar onder vuur. Het leger staat tegenover de troepen van William N. Pendleton en diens kanonnen richten een ware ravage aan. Willen ze het overleven dan moeten deze kanonnen uitgeschakeld worden. Maar hoe? Er wordt een list uitgewerkt om soldaten verkleed als geestelijke naar Pendleton te sturen, zijn vertrouwen te winnen en dan de kanonnen uit te schakelen. Waarschijnlijk is het een zelfmoordmissie dus worden Blutch en Chesterfield aangeduidt als vrijwilligers.

Het duurt niet lang of ze maken contact met confederale soldaten maar ze worden herkend door Kakkerlak, een rebel waarmee ze het vroeger ook al aan de stok hebben gehad. Hij wordt echter door zijn meerdere de mond gesnoerd alvorens hij ze kan verraden. Ze krijgen vrije doorgang en al snel maken ze kennis met Kapitein Pendleton, bevelhebber van de Confederale artillerie. Chesterfield speelt zijn rol overtuigend want de kapitein toont hem zijn kanonnen en munitievoorraden. Als Blutch via een verrekijker ziet dat Stark zijn paard heeft opgeeist gaat hij door het lint en brengt het plan in gevaar. Het is echter uitstel van executie want ondertussen heeft Kakkerlak zijn verhaal kunnen doen waardoor hun echte identiteit wordt onthuld. Blutch en Chesterfield moeten nu snel in actie komen. Maar hoe?

Ze worden achterna gezeten door Kakkerlak en een andere soldaat maar ze kunnen de twee mannen overmeesteren en wisselen van kledij. Ondertussen kan de Generaal van de blauwbloezen niet meer wachten en geeft het bevel om de aanval in te zetten op de stellingen van de rebellen. Met de kanonnen nog intact beloofd het een bloedbad te worden. Blutch en Chesterfield sluipen naar de grot waar de voorraden liggen maar worden wederom betrapt door Kakkerlak die ze ter plekke wil neerschieten. Omdat er gevaar bestaat dat het schot het buskruit kan ontsteken komt Kapitein Pendleton net op tijd tussen en wil het geweer van zijn soldaat afpakken. In het tumult dat hierop onstaat gaat er toch een schot af. Iedereen kan de grot op tijd verlaten maar niemand kan voorkomen dat de munitie en de kanonnen met een luide knal de lucht in vliegen.