58. Groene Vingers

Titel in originele taal: Les Bleus se mettent au Vert
ISBN-nummer: 978-9031-43317-9
Eerste druk: December 2014
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Lambil
Scenarist: Raoul Cauvin

Om de vreselijke scheurbuik ziekte tegen te gaan moeten de troepen van de Noorderlingen dringend vers voedsel krijgen. Verse groenten en fruit moet gevonden worden als ze niet meer soldaten willen verliezen. Generaal Alexander geeft Blutch en Chesterfield de opdracht om op zoek te gaan naar vers voedsel om de troepen te voeden.

Het is geen simpele opdracht want de Zuiderlijken hebben bij hun terugtocht alle gewassen verbrand. Na een lange zoektocht vinden ze een boomgaard waar lekkere appelen aan de bomen hangen. De boer wil wel een deel afstaan maar enkel als het leger zijn paarden die ze geconfisceerd hadden terugbrengen. Gezien ze daar geen zeggenschap over hebben gaan ze verder op zoek. Een beetje verder vinden ze een boer die een hele schuur vol groenten heeft. Hij vraagt echter geld en gezien ze geen duit op zak hebben moeten ze ook hier met een lege kar vertrekken.

Ondertussen is ook Charles Seymour aangekomen in het kamp. Hij is een burger maar vooral, hij is een tandarts en werd door het hoofdkwartier gezonden om scheurbuik tegen te gaan. Terwijl de mannen hun gebit laten verzorgen hebben Butch en de sergeant geluk. Ze hebben eindelijk een ranch gevonden waar ze hun kar gratis mogen vullen. Ze schrikken zich rot wanneer er plots een Zuiderlijk soldaat uit de plantage opduikt. Hij zegt dat hij ongewapend is en dat de Zuiderlijken hetzelfde probleem hebben en lijden aan scheurbuik. Het wordt nog vreemder dat vanuit de plantage opeens Kakkerlak opduikt. Hij wil de korporaal en sergeant aanvallen maar hij wordt door zijn overste aangemaand om te stoppen. Ze zijn immers op een vreedzame missie. Ze moeten samenwerken om de karren zo snel mogelijk te vullen. Kakkerlak lijkt het te begrijpen en wordt rustig en lijkt zelfs af en toe te grijnzen.

De nacht valt als alles ingeladen is en het is te gevaarlijk om 's nachts te reizen. De vier mannen overnachten dus in de schuur maar als de volgende ochtend de boer wakker wordt vindt hij Butch en Chesterfield gekneveld in de schuur en hun kar werd gestolen. Ten einde raad besluiten ze dan maar om wat groenten in een kruiwagen te laden en terug te keren naar het kamp waar de toestand ondertussen dramatisch wordt.

Als ze terug in het kamp zijn is Generaal Alexander woedend. Ze hebben bijna geen eten mee maar ze zijn ook nog eens twee paarden en een gloednieuwe kar kwijt. Ze worden dan ook op arrest geplaatst maar de tandarts vraagt de Generaal om ze aan hem toe te wijzen. Ze moeten hem helpen om mannen waarvan een tand moet getrokken worden stil houden. Wanneer de spoorlijn hersteld is kunnen eindelijk de nodige voorraden aangeleverd worden. De scheurbuik epidemie is hierbij niet meer aan de orde en de tandarts kan naar een volgend kamp gaan. De straf van Butch en Chesterfield is nog niet voorbij want nu moeten ze de dokter helpen om patiƫnten te immobiliseren als ze een amputatie moeten ondergaan. Een taak die Chesterfield zelfs over desertie te doen nadenken.