66. Irish Melody

Titel in originele taal: Irish Melody
ISBN-nummer: 978-9031-44019-1
Eerste druk: December 2022
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Lambil
Scenarist: Kris

Wanneer Chesterfield weer eens vreest dat Blutch is gedeserteerd gaat hij op zoek naar zijn vriend. Onwetend komt hij terecht op het terrein waar de Ierse brigade een steeplechase organiseert ten ere van St. Patrick's day. Door een stom toeval leert hij er Kapitein Patrick "Paddy" Dougherty kennen. Toen hij dienst nam liet de familie van Dougherty hem inschepen op voorwaarde dat hij zich door zijn neef zou laten beschermen. De naam van zijn neef was Cornelius Chesterfield. Paddy denkt dus dat "Corny" zijn neef is en hij nodigt hem en Blutch uit op een feest dat gegeven zal worden in naam van St. Patrick. Ze feesten tot in de vroege uurtjes en wanneer 's ochtends Blutch met een kater wakker wordt is Chesterfield verdwenen. Hij gaat op zoek naar zijn Sergeant omdat ze moeten inschepen. Hun regiment vertrekt immers per boot naar Virginia om een nieuwe slag te leveren. Na wat zoekwerk vindt hij zijn maat gekleed in traditioneel Iers groen. Cornelius wil meevechten met het Iers regiment en trekt samen met zijn nieuwe Ierse vrienden naar het slagveld. Blutch moet dan maar alleen naar de haven om in te schepen.

Omdat Kapitein Stark met geen stokken van zijn paard te krijgen is kan er niet vertrokken worden. Ruiter en paard kunnen immers niet op het dek blijven. Blutch laat de trompetter de aanval blazen waardoor Stark met paard en al in het water belanden. De kapitein houdt er een longontsteking aan over en er moet ook een nieuw paard voor hem gezocht worden waardoor de afreis voorlopig wordt uitgesteld. Van deze extra tijd maakt Blutch gebruik om Chesterfield op te zoeken. Hij hoort hoe dapper de sergeant heeft gevochten en Generaal Francis Meagher draagt hem zelfs voor voor een medaille. Het Iers regiment kent zware verliezen en loopt vooraan in de veldslagen van Savage's Station, Harpers Ferry en Antietam en telkens komt Cornelius ongeschonden uit het krijgsgewoel.

De weken gaan voorbij en Blutch mist zijn vriend. Bij het aanbreken van de winter en de eerste sneeuwval ontmoet Blutch een aantal nieuwe rekruten voor de Ierse brigade. Hij laat zich overtuigen om ook overgeplaatst te worden in de hoop zo zijn vriend terug te zien. Wanneer de groep de volgende ochtend richting Fredricksburg stappen worden ze overvallen door een regiment Zuidelijken onder bevel van Commandant Thomas Cobb. Er vallen meteen dodelijke slachtoffers maar als ze door hebben dat ook de Zuidelijken eigenlijk van Ierse afkomst zijn volgt er snel een staak het vuren. Cobb heeft de overmacht en wil zijn Ierse broeders niet doden. Hij lijft ze dan ook in in het leger van de grijsjassen om dan op te trekken naar Fredricksburg waar slag geleverd zal worden.

Niet veel later staan beide kampen tegenover elkaar. Hoewel het aan beide zijden over Ieren gaat blijven de mannen trouw aan hun eed en dus vliegen de kogels in het rond. Met zijn verrekijker heeft Blutch zijn vriend herkend en Sean Dougherty, de man naast hem herkent zijn broer Patrick. Blutch legt de link tussen Patrick en Sean en zegt dat Cornelius zijn neef is. Sean weet echter beter. Hij had het hele verhaal over de bescherming door Cornelius Chesterfield verzonnen om zijn broer wat moed in te spreken. Sean wil niet dat zijn broer wordt gedood en verlaat zijn stelling om zijn broer te waarschuwen en in zijn kielzog niemand minder dat Blutch. Als door een wonder raken Sean en Blutch ongedeerd tot bij Patrick en Cornelius maar dan, net wanneer ze elkaar in de armen vallen, wordt Sean dodelijk getroffen door een kogel. Patrick schreeuwt het uit en laat duidelijk merken dat Ieren elkaar niet moeten doden. Geen enkele oorlog is het waard om je broer te zien sterven. Beide partijen hebben dan ook niet lang nodig om te verbroederen. Voor de meesten onder hen is de oorlog nu wel gedaan. Niet zo voor Blutch en Chesterfield die terugkeren naar hun oude regiment, de cavalerie.