62. Sallie

Titel in originele taal: Sallie
ISBN-nummer: 978-9031-43645-3
Eerste druk: December 2018
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Lambil
Scenarist: Raoul Cauvin

Als het 11de infanterieregiment de eenheid van Blutch en Chesterfield komen versterken, brengen ze een hond mee. Het beest dat ze Sallie genoemd hebben volgt hen overal en heeft één eigenschap gemeen met de mannen die ze volgt: beide haten ze de Noorderlijken. Verwonderlijk is echter ook dat Sallie in sergeant Chesterfield een ideale kameraad ziet.
Omdat de Zuiderlijken een nieuwe aanval moeten inzetten op hun tegenstanders zonder dat ze voldoende info hebben over hun exacte locatie en sterkte beveelt generaal Alexander Chesterfield om de omliggende gebieden te gaan verkennen en een gevangene te maken die ze dan kunnen ondervragen. Op die manier zouden er veel levens van de Blauwbloezen kunnen gered worden.

Samen met Blutch en Sallie trekken ze erop uit in de hoop iemand van de vijand tegen te komen. Het duurt niet lang of Sallie laat van haar horen. Ze verwijst in de richting van het bos waar de twee mannen een enkeling zien die een vuur wil maken. Als de man ontdekt wordt zet hij het op een lopen maar kan niet op tegen de kaken van Sallie. Als Chesterfield en zijn korporaal dichterbij komen, herkennen ze een oude bekende. Kakkerlak. De aartsvijand van Chesterfield wordt naar het kamp gebracht waarna de ondervragingen door Alexander kunnen starten. Kakkerlak is echter een taaie klant en enkel wanneer de generaal met het vuurpeloton dreigt is Kakkerlak bereidt om te praten als hij in ruil vrijgelaten wordt.

De Blauwbloezen laten er geen gras over groeien en met de informatie die ze uit Kakkerlak gekregen hebben wordt ten strijde getrokken. Zonder cavalerie want die wil Alexander nog achter de hand houden. Blutch, Chesterfield en Kapitein Stark blijven zo in het kamp, niets vermoedend dat Kakkerlak een vuil spel heeft gespeeld. Hij had zich namelijk in opdracht van generaal Lee laten gevangen nemen om hun vijand verkeerde informatie door te spelen. Onwetend lopen de Zuiderlingen vergezeld van Sallie in de opgezette val.
De verliezen zijn groot maar omdat generaal Grant onderweg is met versterkingen besluit Lee om de achtervolging op de terugtrekkende troepen niet in te zetten. Dit geeft de gedecimeerde manschappen van Alexander de kans om terug veilig het kamp te bereiken.

Als Chesterfield ziet dat er bijna geen mannen van het 11de regiment zijn teruggekeerd vreest hij het ergste voor Sallie. Samen met Blutch rijden ze naar het slachtveld waar hij de hond helaas dood terugvind. Voor het eerst toont de sergeant dan ook emoties en staat erop om het beest eigenhandig te begraven. Ze bleef haar soldaten trouw tot in de dood.