33. Grumbler en zonen

Titel in originele taal: Grumbler et fils
ISBN-nummer: 9031-41483-2
Eerste druk: 1991
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Lambil
Scenarist: Raoul Cauvin

Ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog heeft President Lincoln een wet gestemd die mannen verbiedt om meer dan één vrouw te huwen. Blutch en Chesterfield worden naar de Mormoonse gemeenschap in Utah gestuurd om te kijken of de nieuwe wet wel wordt nageleefd. Tijdens hun tocht naar de Mormonen gemeenschap komen ze in het stadje Bloomington in aanraking met de familie Grumbler. Een norse boer en zijn vier zonen. Het is onmiddellijk duidelijk dat de mannen de Mormonen niet kunnen uitstaan. Blutch moet zelfs tussenkomen wanneer hij Waldo Grumbler een Mormoon ziet afranselen.

De volgende dag gaan beide soldaten naar de Mormonen gemeenschap om over de wet te praten. Blutch wil hem zoals steeds met niets bemoeien en laat zijn Sergeant het werk doen. Ondertussen gaat hij wat wandelen en ziet hij hoe de Mormonen harde werkers zijn die met veel zin hun mooie velden bewerken. Hun land grenst aan dat van de oude Arthur Grumbler en het verschil kan niet duidelijker zijn. Terwijl de velden van de Mormonen bezaaid liggen met prachtige gewassen is er op de velden van de Grumblers meer onkruid dan gewassen te bespeuren. Blutch is gefascineerd door het verschil en besluit om de familie in het oog te houden. Meteen wordt het duidelijk dat de vier zonen van de boer totale niksnutten zijn. Eliot is constant dronken, Andy ligt altijd te slapen, Roy denkt enkel maar aan meisjes en Waldo tenslotte wil alleen maar vechten. De oude Grumbler is niet bij machte om zijn zonen aan het werk te krijgen en zijn boerderij, als je dat nog zo kan noemen is volledig verkommerd. De man is dan ook depressief omdat hij constant achter de veren van zijn vier zonen moet zitten zonder dat het iets oplevert. Blutch trekt het zich aan en leest Arthur Grumbler de les. Hij zou beter meer energie steken in zijn zonen dan in het pesten van de Mormonen.

De volgende dag gaat Blutch terug naar de gemeenschap van de Mormonen waar Chesterfield de nacht alleen heeft doorgebracht. Tijdens zijn rit merkt hij dat zijn peptalk al resultaat heeft opgebracht en dat Grumbler zijn zonen op de huid zit. Het is echter niet de enige verrassing van de dag want wanneer hij bij de Mormonen aankomt treft hij de Sergeant in de schuur. Hij draagt geen uniform meer en is de koeien aan het melken. Chesterfield zijn opdracht was om de Mormonen te doen leven volgens de federale wetten maar de gesprekken hebben het omgekeerde opgeleverd. Hij wil niet meer terug naar de chaos van de oorlog maar wil leven in rust en vrede. Blutch beseft dat zijn overste dan als deserteur beschouwd zal worden en heeft een dag en een nacht om de sergeant op andere gedachten te brengen terwijl de verleiding om zelf toe te treden tot deze gemeenschap ook bij hem leeft.

Blutch doet een beroep op de familie Grumbler. Hij heeft de oude Grumbler een dienst verleent door het de waarheid onder ogen te zien en vraagt nu om hem te helpen. Ze moeten Cornelius lastig vallen wanneer hij naar de stad gaat. Hij zal waarschijnlijk niet kunnen verdragen dat ze hem pesten en zal dan meer dan waarschijnlijk geweld gebruiken waardoor de gemeenschap hem zal verstoten. Blutch kan echter zijn ogen niet geloven wanneer zijn plannetje mislukt en Chesterfield kalm blijft en zich niet verdedigd. Hij zal zijn vriend gewapend uit de gemeenschap moeten halen wil hij hem de krijgsraad besparen maar dat is geen optie. Radeloos gaat hij terug naar het hotel waar hij 's nachts een ingeving krijgt. Hij geeft Arabesk de teugels en stormt naar de gemeenschap. Daar aangekomen is iedereen slapen en begint hij luidkeels te roepen dat hij de sergeant begrijpt en hem niets meer in de weg zal leggen. Hij zal hem missen en door zijn afwezigheid zal hij Mathilde Appletown het hof kunnen maken. Omdat de sergeant zwaar verliefd is op Mathilde is dat de trap onder het achterwerk die de sergeant nodig had. Hij springt terug in zijn uniform en spurt terug naar de stad. In het hotel wacht Blutch op hem en Cornelius beseft bij het zien van de korporaal dat een leven bij de Mormonen inderdaad niets voor hem was. Ze zijn dan wel niet geslaagd in hun opdracht maar het is toch tijd om naar Salt Lake City te gaan om de andere troepen te vervoegen voor het volgende offensief.