15. De Meerwaarde van de Dood

Titel in originele taal: Plus-values sur la Mort
ISBN-nummer: 978-9055-81871-6
Eerste druk: December 2014
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Bernard Vrancken
Scenarist: Stephen Desberg

Larry heeft het na de dood van Gloria nog steeds moeilijk met zichzelf. Aan interesse van mooie vrouwen is er geen gebrek. Enerzijds is er de mooie Laroya die hij leerde kennen tijdens zijn avontuur in Nanking en anderzijds is er Angela, zijn verloofde die niets liever zou willen dan met hem in het huwelijksbootje te stappen. Een mens zou bijna vergeten dat naast al die liefdes perikelen hij ook nog eens een agent is voor het I.R.S.
Tijdens een diner met zijn aanstaande schoonfamilie wordt Larry gewezen op het grote kapitaal dat er rondgaat in de Amerikaanse wapenlobby. Een wereld waar er naast het geld ook een enorme corruptie te vinden is. Larry kan niet weerstaan aan dit verhaal en besluit de geldstromen te volgen die de wapenindustrie heeft nagelaten. Eén van deze geldsporen brengt hem tot bij Diego Barral, een tussenpersoon bij de transacties van de wapenindustrie en de Arabische wereld. Samen met Laroya kan hij de man op het rooster leggen en de man noemt al snel een naam: Rick Richards.

Met deze naam kan Larry aan de slag en begint het onderzoek naar deze Richards. Op het eerste zicht is er helemaal niets mis met deze man. Hij werkt voor een klein verzekeringskantoor en blijkt een goede echtgenoot en vader te zijn die leeft in een gewone Amerikaanse buurt. Er is niets dat de man kan linken aan de miljarden van de wapenindustrie. Larry denkt op een dood spoor te zitten maar wanneer hij bij zijn baas wordt geroepen en de opdracht krijgt om alle onderzoek naar Rick Richards te stoppen weet hij dat hij op het juiste spoor zit. Hij legt het bevel dan ook naast zich neer en zet het onderzoek verder. Hij schaduwt de men en wanneer hij hem zijn kantoor ziet verlaten besluit hij in te breken in het kantoor op zoek naar informatie. Groot is zijn verbazing wanneer hij bij het binnenkomen van het kantoor oog in oog staat met Richards. Hoe kan de man die hij net zag vertrekken ongezien terug in het kantoor zijn? Dat is niet mogelijk tenzij er twee Rick Richards zijn. Hij bedenkt een smoes om geen argwaan te wekken en vertrekt naar het huis van Richards om zijn vrouw te ondervragen. Zij moet hem vertellen hoe het werkelijk in elkaar zit. Wanneer hij de vrouw onderdruk zet vertelt ze hem hoe twee mannen haar benaderde en haar veel geld boden om een familieleven te simuleren. Terwijl één man vertrekt naar het buitenland vult de andere man het leven in. Voordat de vrouw haar verhaal kan afmaken komt Richards binnen. Er ontstaat een vuurgevecht waarbij de man wordt getroffen. Larry neemt zijn vingerafdrukken mee en vraagt zijn oude vriendin en FBI agente Trina Nash om ze te controleren. Zo ontdekken ze dat Richards eigenlijk twee personen zijn. James Holden en Brendan Hoylet. Larry voelt het net sluiten rond zijn onderzoek wanneer hij een telefoontje krijgt van de doodgewaande Silicia. Ze zal Laroya haar vingers afsnijden wanneer hij zijn onderzoek niet stopzet. Larry is helemaal niet van plan om het onderzoek stop te zetten en besluit Laroya uit de handen van haar belagers te redden. Als hij in het hotel komt waar ze verblijft kan hij twee bewakers uitschakelen maar van Silicia is er geen spoor. Het is duidelijk dat zijn tegenstanders over lijken durven gaan dus moet hij weten wie zijn onderzoek saboteert. Hij rijdt naar zijn baas en dreigt met zijn ontslag als hij de naam niet bekent maakt van de persoon die het einde van zijn onderzoek vroeg. Het was niemand minder dan Senator Zabriski.

Zabriski is voorzitter van het comité dat de wapenindustrie moet controleren en hij was bezig met een onderzoek naar de corruptie binnen deze industrie. Richards was zijn mannetje en was erin geslaagd om te infiltreren in het wereldje. Larry dreigde om hem te ontmaskeren en dan zou al het onderzoek voor niets zijn geweest. Nu hij weet wie er achter de sabotage van zijn onderzoek zit gaat hij terug naar Laroya. Hij wordt echter opgewacht door Silicia en Laroya is er vandoor. Silicia wil Larry dwingen om te stoppen met het onderzoek maar deze kan haar overmeesteren. Hij stelt haar voor om tegen een gigantisch bedrag voor hem te gaan werken en hem in contact te brengen met de Senator. Hoewel hij haar niet echt vertrouwt zit hij wat later op het vliegtuig naar Washington om de Senator te ontmoeten. Zabriski vertelt hem dat de distributie en transport van de wapens meestal illegaal en in de schaduw gebeurt. Richards zou erin geslaagd zijn om te kunnen infiltreren in de Oekraïnse maatschappij Shakthar Airlines van de onbetrouwbare miljonair Ronan Kout. Zabriski vraagt Larry om af te reizen naar Oost-Congo, de volgende bestemming van Richards om de man bij te staan in zijn opdracht om Ronan Kout ten val te brengen. Larry aanvaard de opdracht en reist af naar Rwanda om zo in Oost-Congo te geraken, niet wetende dat Richards ontmaskerd is en werd doodgeschoten nog voor hij zijn opdracht kon starten.