9. Romeinse betrekkingen

Titel in originele taal: Liaisons Romaines
ISBN-nummer: 978-9055-81622-4
Eerste druk: 2007
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Bernard Vrancken
Scenarist: Stephen Desberg

De Amerikaanse fiscus heeft een onderzoek gestart naar mogelijks illegale geldstromen komende van de Vaticaanse Bank. Het "instituto per le Opere Religioso" wordt geleid door een Amerkikaanse bisschop: Markus Scailles. Het geld wordt vaak versluisd via een bank in Jamaica en dus wordt Larry Max naar de Caraïben gezonden om op onderzoek uit te gaan. Jason Kodiak, de directeur van de First Caribbean Bank verleent alle medewerking en daardoor kan Larry al snel overboekingen vinden van Het Vaticaan en de Notario Bank, een bank gevestigd in Napels geleid door Michele Paliacci. Een man met twijfelachtige connecties. De rekening is gecodeerd en wordt beheerd door een oude Europeaan die op het eiland woont.

Als Larry het adres krijgt van de man gaat hij hem een bezoekje brengen. Het is een ommuurd domein waar er geen oude man op hem wacht maar een norse gewapende bewaker. Uit vrije wil zal Larry hier niet binnenkomen en hij keert terug naar het dorp waar hij meer over de bewoner van de villa wil te weten komen. Hij leert al snel dat de oude man al enkele maanden dood is en dat het bedrijfje dat er gevestigd is een dekmantel is voor iets anders. In het bedrijfje wordt wat palmolie en bananenbier gemaakt maar ze lijken er geen verstand van te hebben.

De nieuwsgierigheid van Larry is geprikkeld en keert terug naar de villa waar hij ongezien de woning kan binnendringen. Hij hoort er een gesprek tussen de norse bewaker die blijkbaar Czerna noemt en een vrouw die zich Jeleni laat noemen. Uit het gesprek kan hij afleiden dat ze beiden de oude man zijn rekeningen hebben leeg gehaald en dat ze Hongaren zijn. In de slaapkamer van de oude man komt Larry voor een verrassing te staan. De kamer is een ode aan het nazisme. De bewoner bleek een oude SS-officier die blijkbaar nog dweepte met het verleden. Hij vindt er brieven gericht aan de officier komende van een hooggeplaatste geestelijke. Hij krijgt echter niet de tijd om verder te zoeken want hij wordt ontdekt wanneer Czerna en Jeleni de kamer binnenkomen. Hij kan gelukkig via het raam ontsnappen met meer vragen dan antwoorden. Waarom ontving een oorlogsmisdadiger jarenlang geld van de Vaticaanse Bank en La Notario? Het antwoord zal hij wellicht vinden in de kluis die Czerna enkele maanden geleden heeft gehuurd in de First Carribean Bank. Hij krijgt toestemming om de kluis te openen en neemt alle papieren die erin lagen mee. Czerna zal niet kunnen klagen bij de bank omdat hij en zijn gezel onderweg naar de bank door een professional werden doodgeschoten.

Het spoor zet Larry aan om naar Europa te reizen. In het vliegtuig leest hij verder in de documenten die aantonen hoe de oude man, voormalig SS-officier Reittmann, bij de bevrijding werd geholpen door Monseigneur Bissoti om het land te ontvluchten in gezelschap van een geheimzinnige vracht. Hij werd echter achtervolgd en moest zijn vracht ergens verbergen om zo te kunnen ontkomen. Larry vraagt zich af waar de vracht werd verborgen en door wie Reittmann dan wel achtervolgd werd. In Napels hoopt Larry antwoorden te vinden en spreekt af met Signor Sacchi, een autoriteit op het gebied van recente kerkgeschiedenis. Hij hoopt iets wijzer te worden over de link tussen het Vaticaan en het Naziregime maar wordt helaas niet veel wijzer. Hij gaat terug naar het hotel en is stomverbaasd wanneer hij een man aantreft in zijn kamer. Na een kort gevecht kan hij de man overmeesteren. In diens telefoon vindt Larry het nummer van Michele Paliacci. Hij belt hem op en de man wil hem ontmoeten bij de haven. Larry Max hoopt nu de antwoorden te krijgen maar als hij er arriveert bengelt Paliacci dood aan de kerktoren.

Opgemerkt:

  • Is er nog iemand die denkt dat hier een cameo te zien is van Samuel L. Jackson, een hollywood acteur.