14. De overlevenden van Nanking

Titel in originele taal: Les survivants de Nankin
ISBN-nummer: 978-9055-81787-0
Eerste druk: 2012
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Bernard Vrancken
Scenarist: Stephen Desberg

Nu Larry het dossier van C.I.A agent Lansdale heeft kunnen onderzoeken is Larry ervan overtuigd dat het goud zich nog steeds in Azië bevindt. Hij keert samen met Laroya terug naar de Filippijnen om vandaar zijn zoektocht verder te zetten. Hij probeert wat meer informatie te verkrijgen over het Bloedbad van Nanking en leert zo dat er naast Generaal Yamashita nog een andere Japanner was die zich in de debatten kon mengen. Kolonel Mayazumi was de rechterhand van de Generaal en kon ook wel eens de laatste zijn die het geheim in zijn graf meenam. Met zijn kleinzoon had Larry al kunnen kennismaken in L.A.
Die informatie wordt hem verteld door een geschiedenis professor die les geeft in de Amerikaanse universiteit van Manila. Larry merkt echter dat zijn gesprek wordt afgeluisterd. Hij ziet een man weglopen en zet de achtervolging in door de drukke straten van Manila. Als hij de man bijna te pakken heeft herkent hij hem. Het is de dood gewaande Phoenix. Larry werd dus bedrogen en kan onder zijn dwang uitraken. Hij moet enkel Phoenix levend aan de politie uitleveren. Dan, een schot. Laroya wist dat Phoenix nog leefde. Ze speelde immers onder één hoedje met Phoenix en haar opdrachtgever Ianfu. Ze koos echter voor de charmes van Larry en schoot hem neer. Niet erg. De bewakingscamera's hebben hun werk gedaan en zullen Larry vrijpleiten voor de moord die er nooit is geweest.

Samen met Laroya zet hij zijn zoektocht verder. Zijn nieuwsgierigheid is gewekt en Ianfu mag nooit het geld krijgen waardoor hij Amerika in gevaar kan brengen. Laroya zet hem op een nieuw spoor. Drie enorme Boeddha's die voor de kust onder water rusten. Ze lijken van massief steen maar wat is hun doel? Waarom net daar? Larry wordt er niet wijzer van. Als Ianfu zijn medewerkster belt met nieuwe informatie staan Larry's zintuigen op scherp. Yamashita vertrok blijkbaar met zijn beelden vanuit Hanoi, Vietnam, in de hoop zijn vaderland via die weg te bereiken. Larry vertrekt onmiddellijk naar Hanoi en laat Laroya achter op de Filipijnen. Het wordt een ware race tegen de tijd. Ianfu is op weg naar het Vietnamese oerwoud en ook Toshiro Mayuzumi rukt op. Larry contacteert enkele Amerikaanse Archeologen die onderzoek doen naar oude tempels in het oerwoud en gebruikt hen als gids.

Larry en zijn gezellen brengen na een lange wandeltocht de nacht door in een dorpje van één van de gidsen die voor de Amerikanen werkt. Ze denken er veilig te zijn maar wanneer zowel Ianfu als Mayuzumi er aankomen, breekt de hel los. Kogels vliegen in het rond en gelukkig blijven Larry en zijn medereizigers ongedeerd. Met de dood van beide Aziaten zijn er geen belanghebbende erfgenamen meer die op zoek zijn naar het goud. Larry kan dus ongestoord zijn zoektocht verder zetten. Hij bezoekt de oude tempels maar moet vaststellen dat alle grote Boeddha beelden wel degelijk van steen zijn en dat er geen gram goud in zit. Hij beseft dat het antwoord in Manilla ligt en meer bepaald bij de drie Boeddha's onder water. Wat als ze een aanwijzing waren? Een soort van richtingaanwijzer. Samen met Laroya begint hij aan een duikavontuur. Dagen gaan voorbij tot ze plots een scheur ontdekken in een rotswand. Zou het dan toch...