4. Narcocratie

Titel in originele taal: Narcocratie
ISBN-nummer: 9055-81399-0
Eerste druk: 2002
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Bernard Vrancken
Scenarist: Stephen Desberg

Na zijn overname van het Monterey kartel in Los Angeles is Ryan Ricks terug naar Mexico gevlucht met in zijn spoor niemand minder dan Larry B. Max. Larry is ervan overtuigd dat Ricks nooit genoeg fondsen kan gehad hebben om het kartel over te nemen en hoopt dat de man hem zal leiden naar een grotere vis. Van zodra ze in Mexico aankomen loopt Larry in de val. Ricks wordt opgewacht door enkele van zijn companen en aarzelen niet om Larry onder vuur te nemen. Hij kan een man uitschakelen maar tijdens het vuurgevecht kan Ricks ontsnappen en dit tot ongenoegen van het Mexicaanse Drugbestrijdingsteam dat op loer lag om Ricks te arresteren.

Terwijl Larry en de Mexicaanse authoriteiten de handen in elkaar slaan zoekt Ricks inlichtingen over de man die hem op de hielen zit en vindt al snel de informatie die hij nodig heeft om Larry te identificeren. Het spoor leidt hun naar het stadje San Miguel de Allende en dus boekt het team er enkele hotelkamers. Larry krijgt dan ook nog eens af te rekenen met een lid van het team dat hem vijandig gezind is. Larry schaduwt de villa van Ricks en ziet een man opduiken die geidentificeerd wordt als Rafael Bodoga en staat bekend als agent voor het Medelin-kartel. Ze volgen Ricks naar een restaurant maar het team loopt in een val en enkele teamleden worden koelbloedig neergemaaid. Larry is enkel snel genoeg om Branco Caranca te redden, net de man die hem niet in het team wou. Helaas is uitstel geen afstel en wanneer Branco probeert de auto te bereiken wordt hij onderschept waardoor Larry het alleen moet zien te klaren. Hij zit in de val, tenzij hij zijn heil zoekt in de villa van Ricks. Hij gokt dat de gezien de klopjacht die er aan de gang is de villa minder zwaar bewaakt wordt en dat hij van daaruit kan ontsnappen. Terwijl hij op hulp wacht dringt hij de villa binnen en vindt er een computer waarin hij een e-mail vindt dat de komst van hem en het team aankondigt. De e-mail is afkomstig van ene Quetzal. Wie zit er achter deze alias.

Larry stuurt hem een e-mail en al snel komt er een antwoord dat alle vragen beantwoord. Het brein achter de operatie en hoofd van de bende is Peralta. Hoofd van de Mexicaanse taskforce die met helicopters onderweg is naar het dorp en de villa van Ricks. Ricks die er vandoor is in zijn Rolls Royce met in zijn spoor Larry Max in een BMW. Als de helicopters opdagen geeft Max telefonisch door dat hij in de Rolls zit. Hij gokt en wint want de helicopter opent het vuur op de Rolls en zo komt Ricks aan zijn einde. Als Peralta landt is zijn verwondering dan oo groot om Larry levend aan te treffen. De list heeft gewerkt. Aan de overname van de kartels werd een halt geroepen. Peralta zal het mogen uitleggen aan justitie maar eerst trekt hij nog een pistool in een laatste poging om aan het gerecht te ontsnappen maar Larry is sneller. Er rest hem nu niets anders meer dan terug te keren naar L.A. maar eerst nog een telefoontje naar Gloria.