14. Code Vampiir

Titel in originele taal: Code Vampiir
ISBN-nummer: 978-9031-43774-0
Eerste druk: December 2019
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Philippe Aymond
Scenarist: Philippe Aymond

Shanja krijgt een brief van een haar tante Ivana Rodchenko met het verzoek om naar haar te komen in een kliniek in Talin, hoofdstad van Shanja haar geboorteland Estland. Haar tante vertelt haar het verhaal van de dood van haar moeder en zegt dat ze in Talin werd begraven. Het toeval wil dat er ook een Russisch geheim agent in hetzelfde hospitaal wordt verzorgd en dat er ook andere Russiche agenten in het gebouw aanwezig zijn.
Wilkins van de CIA die nog steeds een eitje met Shanja te pellen heeft ruikt zijn kans om haar verdacht te maken en van verraad te beschuldigen. Omdat Conrad, de vriend van Shanja ook bij de CIA werkt vraagt hij hem om discreet haar gangen na te gaan.

Het verhaal wordt er niet beter op wanneer Shanja per ongeluk de kamer van de Russische agent binnen gaat. Hoewel de man meer dood dan levend is kan hij nog een paar woordjes tegen haar stotteren. Shanja begrijpt ze niet en denkt er verder niet meer aan. De volgende dag echter wanneer ze met haar vriend en tante het graf van haar moeder bezoekt duiken er twee agenten op om haar te ondervragen. Als Shanja door heeft dat het geen echte politieagenten zijn breekt de hel los. Er vallen schoten waarbij Conrad aan de schouder wordt geraakt en Shanja wordt onder dwang meegenomen door de twee spionnen. Als Wilkins Ivana ondervraagt zegt deze steeds dat het de schuld is van de vampier. Hij denkt dat ze ijlt tot een andere agent de link legt met de Vampiir. Vampiir is de naam van een hoogtechnologische diepzee drone van het Navo die voor de kust van Talin misterieus verdween. Heeft Shanja iets te maken met het verdwijnen van de drone? Hoe dan ook wil Wilkins twee vliegen in één klap slaan. Shanja aanduiden als verrader én de duikboot terugvinden.

Shanja wordt ondertussen ondervraagd door de twee spionnen. Het enige wat ze de twee kan vertellen is dat de man in het hospitaal enkel zijn naam tegen haar heeft gezegd: Harry Led. Eén van de agenten legt het verband met Hari Laid, een eiland voor de Letse kust. Ze zijn blijkbaar op zoek naar iets dat in de Estse wateren is gezonken en dat een grote waarde voor hun heeft. Ze zetten koers naar het eiland en de vrouwelijke spionne begint onmiddellijk te duiken. Als ze terug boven komt vertelt ze haar kompaan Alexej dat ze de gezonken Akula heeft gevonden en dat de Vampiir intact is. Voor Shana is het nu duidelijk dat de Russen een duikboot op geheime missie hebben verloren maar ze weet niet wat de Vampiir is. Veel tijd om na te denken krijgt ze niet want plots ziet ze een andere duikboot de kreek binnenvaren. De Russen gaan onmiddellijk aan het werk om de Vampiir te bergen. Shanja beseft dat wanneer ze er in slagen haar leven voorbij zal zijn.

Ondertussen heeft Conrad Ivana terug naar het ziekenhuis gebracht waar hij bij haar blijft waken. Geen overbodige luxe zo blijkt want nog die nacht sluipt haar dokter de kamer binnen om haar te doen inslapen. Gelukkig kan Conrad dat voorkomen en de dokter ondervragen. Zo komen ze er achter waar de duikboot ligt en kunnen ze in aktie komen. Hoewel ze niet kunnen voorkomen dat de duikboot weg vaart met de drone aan boord heeft de Amerikaanse marine een net gespannen om te voorkomen dat de duikboot Rusland kan bereiken. Aan boord van de Akula heerst er lichte paniek waar Shanja kan van profiteren om te ontsnappen. Ze gebruikt Alexej als een schild maar diens partner Anna twijfelt geen seconde en schiet hem neer. Shanja springt naar het wapen en tijdens het gevecht vliegen er wat kogels in een electrisch paneel waardoor de boot onbestuurbaar wordt. Shanja kan samen met Alexej naar het aansluitend compartiment vluchten waar hij met zijn laatste krachten kan vertellen hoe Shanja van boord kan geraken. Ze moet een drukpak aandoen en via de sluis van de toren de duikboot verlaten. Via het drukpak stijgt ze automatisch naar boven waar ze kan opgepikt worden door de Marine. Geen moment te vroeg want beneden haar is de Akula de kritische grens voorbij en implodeerd met alle opvarenden aan boord.

Shanja wordt opgelapt en uit het rapport gelaten. Ze had er immers niets mee te maken. Ze vreest echter voor haar relatie met Conrad en ze beslist om bij haar tante te blijven. Misschien kan ze wel een nieuwe start maken in Estland.