1. Na zdorovje, Shanjoeska

Titel in originele taal: Na Zdorovié, Shaniouchka!
ISBN-nummer: 978-9031-42650-8
Eerste druk: Oktober 2004
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Philippe Aymond
Scenarist: Jean Van Hamme

Tijdens de Russische staatsgreep tegen Gorbatsjov worden er grote zuiveringen doorgevoerd. Ook de familie Rivkas wordt meegevoerd om gevangen gezet te worden. De dochter Shanja kan gaan lopen en wordt totaal verkleumd door de iets oudere kruimeldief Anton Sergejevitsj opgevangen. Haar vader gaf haar nog een laatste opdracht. Vind James Fitzroy in Amerika!

Als Majoor Vlachov, de man die haar moeder doodschoot en haar vader in de gevangenis smeet, haar enkele jaren later terugvindt dwingt hij hen om voor de maffia te werken. Hij wil zich aan Shanja vergrijpen maar Antie schiet hem dood. Ze moeten nu op de vlucht voor zowel de Maffia als de politie. Antie had nog een extra gestolen paspoort van een meisje dat fel op haar leek. Suzan McKenzie zou haar nieuwe identiteit worden als ze veilig in Finland zouden geraken.
Om het barre Rusland, dat nog steeds achter het ijzeren gordijn lag, te ontvluchten kiezen beide jongelingen voor een barre tocht door de ijzige Estse toendra. Niet veel later zakt Anton door het ijs en Shanja kan hem niet redden. Ze gaat alleen verder en bereikt Helsinki. Ze verkoopt de juwelen en in ruil koopt ze een ticket naar Engeland waar ze zichzelf inschrijft in een dure school waar ze overdag talen studeert en 's nachts de rijke ouders van haar vriendinnen besteelt. Als ze enkele jaren later een grote slag slaat gaat ze naar Parijs. Ze wil een gestolen juweel verkopen maar de juwelier herkent het stuk en belt de politie. Ze vlucht weg en komt terecht op de nachttrein naar Menton.
Op die trein is ze getuige van een gesprek tussen een Amerikaans koppel en twee Russen. Als de Russen vertrekt vertaalt ze het gesprek aan het koppel. Het koppel, de familie Fitzroy, is haar zeer dankbaar en vangt haar op. Ze herrinnert haar vaders woorden "Vind James Fitzroy".

Enkele jaren later hebben de Fitzroys haar geadopteerd waardoor ze ook de Amerikaanse nationaliteit kreeg. Fitzroy, een reizend diplomaat, maakte haar zijn persoonlijk assistent waardoor ze de kans kreeg om heel veel landen te bezoeken en daarbij komt het feit dat ze acht talen spreekt goed van pas.

Als we met haar kennismaken bevinden we ons in Brussel op een tuinfeestje van de Jetset. Als ze de Russische woorden "Na Zdorovje Sjanjoeksa" hoort krijgt ze een flashback naar een verleden dat ze bijna vergeten was. Wie kent haar echte verleden? De man die Russisch tegen haar sprak gaf haar ook een papiertje met de vraag hem te ontmoeten. Is het haar dood gewaande vriend Anton? Ze kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat naar het rendez-vous. In een derde rangs hotelletje staat ze oog in oog met Anton, of Antie zoals ze hem noemt. Hij vertelt haar hoe hij op het nippertje de verdrinkingsdood kon vermijden en enkele jaren in de gevangenis doorbracht alvorens naar Europa te komen en zich met wat kleine criminaliteit in te laten.

Antie heeft echter ook een verborgen agenda want opeens gaat de deur van de hotelkamer open en duikt er een man op die het hele verleden van Shanja kent. Hij weet zelfs dat Antie Majoor Vlachov doodschoot en zet Suzan onder druk. Als ze niet inbreekt in het kantoor van de Turkse ambassadeur zal de man haar vader James "Jimmy" Fitzroy aangeven bij de politie. James heeft namelijk valsheid in geschrifte gepleegd om Suzan te kunnen adopteren. Als dit zou uitlekken zou dit meteen het einde van zijn carrière betekenen. Suzan heeft geen keus en moet terug naar een leven dat ze zo graag zou vergeten.