11. De breuklijn

Titel in originele taal: La faille
ISBN-nummer: 978-9031-43392-6
Eerste druk: December 2015
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Philippe Aymond
Scenarist: Philippe Aymond

Nu Shanja weer terug een leven heeft zonder leugens is ze beginnen werken voor een mensenrechten organisatie en volgt in die hoedanigheid een debat bij de Verenigde Naties in Genève. Ze ziet er voor het eerst sinds Berlijn Conrad terug met wie ze een kortstondige relatie had. Conrad is in Genève voor een opdracht maar hij vertelt haar natuurlijk niet welke. De volgende dag ziet ze hem terug terwijl hij iemand arresteert. De arrestant lijkt heel erg veel op Anton Grivenko. Via Conrad verneemt ze dat de man bekend staat als Radimir Tsjersajev, een terrorist en aldus werd overgebracht naar de gevangenis van Guantanamo Bay op Cuba.

Omdat Shanja ervan overtuigd is dat de verkeerde gepakt hebben doet ze beroep op een advocaat die reeds meerdere gevangenen op Gitmo heeft verdedigd. Melville Lawson is dadelijk akkoord en samen trekken ze naar Cuba om Tsjersajev alias Grivenko bij te staan. Bij hun aankomst wordt meteen duidelijk dat Shanja's vermoedens juist waren en dat de Amerikanen de verkeerde persoon aangehouden hebben.

Omdat Grivenko ook een agent is van het CIRCAT is ook Orion in aktie gekomen. Hij is op zijn beurt en zonder medeweten van Shanja naar Cuba afgereist om open kaart te spelen met de Amerikaanse inlichtingendienst. De echte Tsjersajev is dood en het vermoeden reist dat er een aanval wordt gepland op de Guantanamo gevangenis. Tsjersajev moet een handlanger hebben binnen de muren om de aanval te coordoneren. Conrad brieft Shanja en het duurt niet lang alvorens ze de handlanger gevonden hebben. Het blijkt de advocaat te zijn. Hij neemt Shanja in vertrouwen en vertelt haar dat ze Tshersajev gaan bevrijden. Conrad die onder het bed lag heeft alles gehoord en het net rond de organisatie begint zich te sluiten. 's Anderendaags speelt iedereen het spelletje mee en Lawson brengt hen via een geoloog die ook op de basis woonde naar de opdrachtgever. Een Cubaanse militair met een grondige haat tegenover de Verenigde Staten. Hij wil met een speciaal toestel een aardbeving veroorzaken waarbij het epicentrum vlak op de gevangenis ligt.

De Amerikanen grijpen vanzelfsprekend in en kunnen alle medestanders doden. Lawson vliegt zelf de cel in op Gitmo en Anton vliegt met Orion terug naar Europa. Voor Conrad en Shanja is er nog wat tijd om privé door te brengen. Ze gaan terug naar hun slaapplaats maar bij het openen van de deur staan ze oog in oog met de geoloog, gewapend met een bommengordel. Voordat ze ook maar iets kunnen ondernemen drukt de zelfmoordterrorist op de knop met een enorme explosie tot gevolg...