6. Saudade

Titel in originele taal: Salade portugaise
ISBN-nummer: 978-9031-43062-8
Eerste druk: Januari 2010
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Philippe Aymond
Scenarist: Jean Van Hamme

Shanja woont momenteel in Straatsburg waar ze als vertaler tolk werkt voor het Europees Parlement. Ze deelt er een flat met de ravissante Noord-Afrikaanse Kadija. Haar roommate weet echter niet de ze haar gebruikt om via haar in contact te komen met Kader Bessaoui alias Farik Hassine. Kader is een kennis van Kadija's vriend Mohcine en Orion vermoedt dat ze een aanslag willen plegen op de Europese instelling. Ze hebben echter geen idee over het hoe en het wanneer. Het is dan ook aan Shanja om het vertrouwen te winnen en achter de plannen te komen.
Als ze samen met Kader nog iets gaat drinken komen er politieagenten het café binnen. Hoewel ze niet voor Kader komen steekt hij in paniek een CD-Rom in Shanja's handtas. De CD-rom is van vitaal belang voor hun operatie maar hij krijgt geen gelegenheid meer om de schijf uit haar handtas te halen. Gezien Mohcine de nacht doorbrengt met Kadija vraagt hij zijn kompaan om de schijf uit de handtas te halen. Voordat hij kan toeslaan gaat echter de bel en als Shanja open doet staat Ralph Ellington voor de deur.

Ralph die vergezeld is van een man van de Amerikaanse Ambassade weet Shanja te vertellen dat er in de Ambassade van Lissabon een man is toegekomen die zichzelf uitgeeft als Abel Rivkas, de vader van Shanja. Ze vragen aan Shanja om de doodgewaande man te gaan identificeren in Portugal. En zo vertrekt ook de CD-rom ongewild naar Portugal. Kader is wit van woede want zonder de schijf kunnen zij hun aanslag niet uitvoeren. Hij stuurt Mohcine eveneens naar Portugal in gezelschap van Kadija onder het mom van een gewonnen radiowedstrijd. Ondertussen heeft Shanja natuurlijk reeds het blinkend schijfje gevonden en laten onderzoeken op de ambassade. Het blijken de automatische lanceringscodes te zijn van de hypermoderne Trident raketten. Met deze code kunnen ze vanaf iedere PC met een internetverbinding raketten lanceren naar eender welk doel. Het wordt onmiddellijk duidelijk dat ze de raket willen richten op de Europese instellingen op het ogenblik dat de Amerikaanse president er op bezoek is. Het zou een katastrofe zijn waarbij 11 september zou verbleken.

Ondertussen is er nog het probleem dat Abel niet naar Amerika wil omdat Shanja er persona non grata is. Wanneer hij echter niet meer van de bescherming van de ambassade kan genieten zullen de Russen hem onmiddellijk ontvoeren om terug naar Rusland te voeren, of erger hem liquideren. De Russen laten dan ook niets aan het toeval over en schaduwen Shanja dag en nacht. Er wordt een valstrik gespannen om de terroristen te vatten en wanneer ze afspreken op een terrasje aan de jachthaven wemelt het van de geheim agenten. Russen, Amerikanen en mannetjes van de Terroristen. Als Shanja naar het toilet gaat ruikt Mohcine zijn kans. Hij volgt Shanja naar het toilet om de CD te bemachtigen. Ze kan hem neerslaan maar dan blijkt haar vriendin ook tot de terroristen te behoren. Zij kan langs de bewakers glippen en de CD naar Kader brengen. Mohcine heeft minder geluk en wordt gegrepen. Als Kader de CD in zijn computer steekt blijkt dat de schijf werd verwisseld. Woedend verdenkt hij Kadija van dubbel spel en wurgt haar te plaatse. De CD bevatte echter een code waardoor de locatie werd verzonden naar de hulpdiensten die dan ook massaal uitrukken om de terrorist te grijpen. De man weet te vluchten maar springt tijdens zijn vlucht voor een aankomende tram en overleeft het niet.

Nu de dreiging van de terroristen voorbij is kunnen ze zich concentreren op Abel. Hoe kunnen zij hem voorbij de Russen krijgen. Ze bedenken samen met Orion een plan om hun dood in scene te zetten. Als ze met de auto de ambassade verlaten worden ze onmiddellijk achtervolgd door de Russen. Ze zorgen ervoor dat de achtervolgers worden opgehouden, net lang genoeg om de wagen ongezien te verlaten. Een stuntman neemt het stuur over en laat het lijken alsof de wagen een klapband krijgt en via de ravijn in zee stort. Nu Abel dood is voor de russen kunnen ze ongestoord het land verlaten waarbij Abel zijn goede vriend en pleegvader van Shanja na al die jaren terug ziet.