15. In de muil van de tijger

Titel in originele taal: Dans la gueule du tigre
ISBN-nummer: 978-9031-43939-3
Eerste druk: Oktober 2021
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Philippe Aymond
Scenarist: Philippe Aymond

Shanja is samen met haar tante Ivana op vakantie in Indonesiƫ. Ze profiteert ervan om haar oude vriend Doug Adams terug te zien die op het Amerikaanse consulaat in werkt. Doug is verrukt om haar na al die jaren terug te zien en nodigt beide vrouwen uit voor het diner bij hem thuis. Na een prettig avondmaal wil Shanja terug naar het hotel maar een onweersbui zorgt ervoor dat ze blijven overnachten. Shanja kan de slaap niet vatten en ziet hoe Celina Wong, de secretaresse van Doug, nog een laat bezoekje komt brengen. Als Shanja naar beneden gaat om het notitieboekje van haar tante te zoeken overhoort ze een gesprek tussen Celine en haar vriend waaruit blijkt dat hij op het punt staat zijn land te verraden. Hij zou immers in het bezit zijn van een lijst van CIA agenten die in het gebied actief zijn en zou bereid zijn om deze via Celina te verkopen aan iemand die zich de Tijger laat noemen. Shanja kan haar oren niet geloven...

Shanja kan met die vreselijke gedachte de slaap niet vatten en belt naar Conrad die nog steeds in Washington D.C. is. Samen spreken ze af dat Shanja de kluis zal kraken waarin de documenten liggen. Zo voorkomt ze in ieder geval dat Doug een verrader zal worden. De volgende ochtend tijdens het ontbijt, Doug is al naar kantoor, ziet ze haar kans om de documenten te bemachtigen. De kluis werkt goed mee en in een wip heeft Shanja waar ze voor gekomen was. Ze beseft echter niet dat ze door haar actie het leven van haar vriend in gevaar gebracht heeft. Die zelfde avond immer gingen Doug en Celina naar de dokken om de lijst aan Tijger te overhandigen. Toen bleek dat de lijst weg was kende de Tijger geen genade en schoot beiden neer, maar niet voordat hij erachter gekomen is wie de lijst dan wel heeft.

Tijger laat er geen gras over groeien en gaat naar de hotelvilla van Shanja. Zij denkt dat de man door Conrad werd gestuurd maar als Tijger een wapen trekt weet ze wel beter. Haar leven is in gevaar. Op dat moment komt Ivana binnen en Shanja profiteert van een moment van onoplettendheid om de man te ontwapenen en te verjagen. In een mum van tijd staat het hele hotelcomplex in rep en roer. De bewaking ziet haar met een pistool rondlopen en overmeesteren haar. De politie wordt gebeld en enkele minuten later zit ze in een cel terwijl Ivana, die Alzheimer heeft, alleen rondloopt in een vreemd land. Bij haar verhoor verdenkt de politie haar van familiaal geweld. Ze denken dat ze op haar tante heeft geschoten. Het ballistisch onderzoek van het wapen brengt haar ook nog eens in verband met de moordaanslag op Celina en Doug waardoor ze op de koop toe een verdenking tot moord om de oren krijgt. Het enige goede nieuws is dat ze hoort dat Doug in coma ligt. Hij kan haar vrijpleiten mocht hij bijkomen.

Het leven in een Indonesische gevangenis is geen pretje zoals Shanja moet ervaren en als ze haar advocaat die door de Estse ambassade werd aangesteld spreekt, beseft ze dat ze in een lelijk parket zit. Conrad is ondertussen op het vliegtuig gesprongen en zit in het bureau van de plaatselijke CIA om de laatste stand van zake te bespreken. Hij verneemt de beschuldigingen aan haar adres en voelt zich verantwoordelijk om wat er is gebeurd. Hij had namelijk het groene licht gegeven om de lijst te stelen. Onwetend brachten ze zo een operatie die de CIA in al maanden voor aan het bereiden was om zeep. Doug was helemaal geen verrader. Hij werkte met hun mee om Celina, een Chinese agente en haar begeleider De Tijger te ontmaskeren. Niet alleen dat maar de schijf die ze aan de Tijger zouden geven bevatte ook een virus waarmee de Amerikanen ongezien konden inloggen in het systeem van diegene die de schijf zou inlezen en enkel Shanja weet waar de schijf is. Misschien weet Ivana het ook wel maar die is spoorloos verdwenen. Niemand weet immers dat Ivana in handen is van de Tijger. Als Conrad het nieuws gaat vertellen aan Shanja wordt ze kwaad als ze hoort dat haar tante spoorloos is. Ze eist dat Conrad haar gaat zoeken en dat zou een makkie moeten zijn omdat de oude vrouw een polshorloge draagt met GPS tracker. Het is voor geoefende agenten dan ook een koud kunstje om haar te vinden en te bevrijden. Ze plaatsen zelfs een microfoon in het vertrek waar Ivana werd vastgehouden in de hoop nieuwe informatie te verkrijgen. De agenten vernemen zo dat de Tijger en zijn mannen het gevangenentransport waarin Shanja zal zitten als ze naar de rechtbank wordt overgebracht zal overvallen. Als ze Shanja in handen hebben kunnen ze haar dwingen om de locatie van de lijst te geven. Conrad bedenkt een plannetje om ze voor te zijn. Gemaskerde agenten zullen haar bevrijden uit het transport vooraleer de Tijger dat kan doen. Ze hopen dat hij haar zal volgen als ze de lijst gaat ophalen. En inderdaad, als Shanja de lijst bovenhaalt staat hij klaar met een pistool om de lijst over te nemen. Shanja en Conrad spelen nog wat toneel maar laten hem alsnog met de lijst ontsnappen. Nu is het wachten tot de CD-Rom waarop de lijst staat ingelezen wordt zodat de Amerikanen toegang krijgen tot het Chinese netwerk. Gelukkig is er ook nog ander goed nieuws als blijkt dat Doug uit zijn coma is ontwaakt. Hij bevestigd het verhaal van Shanja waardoor alle beschuldigingen worden ingetrokken.