5. Een Mol in Washington

Titel in originele taal: Une taupe à Washington
ISBN-nummer: 978-9031-42971-4
Eerste druk: Januari 2009
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Philippe Aymond
Scenarist: Jean Van Hamme

Na de dood van zijn vrouw Helen heeft het enkele jaren geduurd maar nu heeft James Fitzroy een nieuwe vriendin, en niet de minste. Het is de Donna Freeman, presidente van de Verenigde Staten. James zit zo in het hart van de Amerikaanse politiek en in Amerika wordt politiek soms vuil gespeeld. Binnen drie weken worden de nominaties voor de volgende presidentsverkiezingen bekend gemaakt en de huidige president was hiervoor favoriet. Ze lag voor in de peiligen op Senator Glover en de nakende top met Rusland moest haar eindsprint worden.

Senator Glover voelt er niets voor om te verliezen en zet een vuil spel op. Hij doet beroep op een Philip Barnes, assistent op het ministerie van Buitenlandze zaken om hem geheime documenten te leveren. Die documenten duiken plots op in de woning van een chauffeur van de Russische ambasade. De chauffeur wordt vermoord door een FBI agent die zijn collega hiervoor in de val doet lopen. Zowel de chauffeur als de jonge man worden door hem doodgeschoten. De FBI agent doet het lijken alsof ze elkaar hebben neergeschoten en legt ook nog eens de bezwarende geheime documenten langs hun lichaam. De FBI onderzoekt de zaak maar staan voor een raadsel en de Russen dienen via hun ambassadeur een klacht in wegens moord op hun onderdaan door een FBI agent. De top dreigt zo een flop te worden waardoor de Senator hopelijk de zittende presidente kan voorbij steken in de race naar het Witte Huis.

De Senator heeft nog een troef achter de hand. Hij heeft bewijzen dat Suzan Fitzroy niet is wie ze beweerde te zijn toen James Fitzroy haar adopteerde. Hij heeft de echte Suzan McKenzie uit Christchirch Nieuw-Zeeland opgespoord en dat meisje woont nog steeds met haar ouders down-under. Het FBI onderzoek naar de mol binnen het Witte Huis zal dit aan het licht brengen en Suzan zal aangeduid worden als de mol. Hierdoor is de carrière en het leven van James ten einde.
Suzan kan niet aanvaarden dat ze de aanleiding is voor het ontslag van haar vader en besluit aktie te ondernemen. Ze ontvlucht haar ouderlijk huis als een dief in de nacht en ontkomt aan de FBI agenten die op de loer lagen. Ze gaat naar het huis van Ralph Ellington waar ze ongestoord kan de nacht doorbrengen. Ze vertelt Ralph de hele waarheid en hoopt dat ze op hem kan rekenen om de ware mol te vinden.

Terwijl Ralph de CIA dossiers doorspit duikt de FBI-moodenaar op in het huis met als opdracht Suzan te vermoorden. Suzan staat haar mannetje en vecht terug en van de man ontkomen. In haar vlucht wordt ze opgepikt door Philip Barnes die Ralph blijkbaar goed kent en hem gevraagd had op haar te letten. Haar vlucht wordt opgemerkt door de FBI die hiermee de vraagt stelt of zij wel de mol is. Waarom zou iemand haar anders het zwijgen op willen leggen. Ze moet dus absoluut levend gevonden worden. Samen met Philip duiken ze onder in diens Chalet waar niet veel later ook de moordenaar opduikt. Hij krijgt de opdracht niet alleen Suzan maar ook Philip om het leven te brengen. Een kapitale fout zo blijkt later want het gesprek werd opgenomen en als Suzan de moordenaar kan overmeesteren wordt dit gesprekt gebruikt tegen de Senator die wordt gearresteerd. Niets staat de presidente Freeman nu nog in de weg om een tweede ambstermijn te ambieëren.

Helaas hebben de evenementen van de laatste dagen wel een prijs. Haar romance met James Fitzroy loopt op de klippen en Suzan wordt verbannen uit de Verenigde Staten. Ze krijgt terug een officëel Est paspoort en moet gedwongen terug naar Europa afreizen. Ze zal haar echter niet vervelen want op de luchthaven van Parijs staan Orion en Anton haar al op te wachten.