13. De Judaskus

Titel in originele taal: Crimes de guerre
ISBN-nummer: 978-9031-43551-7
Eerste druk: December 2017
Uitgeverij: Uitgeverij Dupuis
Tekenaar: Philippe Aymond
Scenarist: Philippe Aymond

Er duikt een Afrikaanse oorlogsmisdadiger op in Parijs. Shanja gaat akkoord om samen te werken met de mensenrechtenorganisatie Action 19, om Lomumbo voor het Internationaal Strafhof te brengen. Ze lichten de Federale politie in maar voordat ze hem kunnen arresteren kan de man ontsnappen en een onderkomen vinden in de ambassade van zijn land.
Ook de CIA toont interesse in de man. Lomumbo zou immers verantwoordelijk zijn voor de dood van twee agenten in Mawali. Wilkins, de plaatselijke agent van de CIA contacteert Lady S. met de vraag om voor hun te werken. Shanja wil haar vrienden van Action 19 niet verraden maar stemt toch toe. Het belangrijkste is immers om de man voor het internationaal tribunaal te brengen.

Shanja krijgt het voor elkaar om de mol binnen de ambassade te spreken om dan een plan te bedenken waarmee ze de Kolonel uit de ambassade kunnen krijgen. Samen met een agent van de CIA breekt Shanja binnen bij de ambassade. Simon, de mol en tevens de zoon van de ambassadeur, heeft het alarmsysteem uitgeschakeld en wijst hen de weg. Het is helaas opgezet spel want van zodra ze Lomumbo in het vizier hebben wordt de mol neergeschoten en Shanja wordt gevangen genomen. Als ze later geketend bij haar positieven komt staat Wilkins voor haar. Hij vertelt haar dat de CIA helemaal geen agenten heeft verloren in Mawali en dat ze Lomumbo aan het presidentschap willen helpen om zo enkele belangrijke contracten die de huidige president met China heeft afgesloten te vernietigen ten voordele van de Verenigde Staten.

Wilkins wist echter niet dat Shanja het spelletje doorzien had en een zender droeg. Haar collega van Action 19 verwittigde de lokale autoriteiten en voor men het goed beseft valt de Franse politie op hun dak. Shanja wordt bevrijd en Lomumbo wordt in de boeien geslagen. Wilkins kan echter ontkomen. Het belangrijkste is echter dat ze de oorlogsmisdadiger eindelijk te pakken hebben. Maar dan gebeurt iets onverwacht. Tijdens de overdracht naar de gevangenis duikt er een drone op. De drone gaat naast de auto van Lomumbo vliegen en dan weerklinkt er een schot. De man wordt doodgeschoten door een drone die bediend wordt door de CIA in opdracht van een op wraak belustende Wilkins.