1. De grote match
2. De gemaskerde racer
3. De renbaan van de angst
4. Tocht door de nacht
5. Nr. 13 aan de start
6. Het verraad van Steve Warson
7. De waaghalzen
8. De 8e man
9. De terugkeer van Steve Warson
10. De strijd van de Samoeraï
11. Paniek in Indianapolis
12. De ridders van Köningsfeld
13. Concerto voor piloten
14. Mach 1 voor Steve Warson
15. Helse circus
16. KM 357
17. Het spook van de "24 uur"
18. Olie op de racebaan
19. 5 meisjes in de race
20. Rodeo op twee wielen
21. Gevecht voor een motor
22. Rush
23. Het noodlot
24. Nachtmerrie
25. Meisjes en motoren
26. Wereldkampioen
27. De vervloekte safari
28. Het geheim van Steve Warson
29. San Francisco circus
30. De witte prins
31. De jonge wolven
32. Opstand der koningen
33. De razende schim
34. Steve Warson gaat K.O.
35. De dwangarbeider
36. De verdwenen coureur
37. De grote onbekende
38. Steve Warson tegen Michel Vaillant
39. Rally op een vulkaan
40. F1 in oproer
41. Paris-Dakar!
42. 300 km/u door Parijs
43. Rendez-vous in Macao
44. Steve & Julie
45. De man in Lissabon
46. Racing Show
47. Paniek in Monaco
48. Irish Coffee
49. Categorie zwaargewicht
50. Uitdaging op de wallen
51. De bluffer van Francorchamps
52. F3000
53. De nacht van Carnac
54. De zaak Bugatti
55. een gekke geschiedenis
56. De man aan de top
57. Sporen van Jade
58. Paddock
59. De gevangene
60. Vergeten overwinningen
61. Spanning in Bercy
62. De Sponsor
63. Cairo
64. Operatie Mirage
65. De beproeving
66. 100.000.000$ voor Steve Warson
67. Voor David
68. China Moon
69. De hel naast het circuit
70. 24 uur onder invloed

7. De waaghalzen

Titel in originele taal: Les Casse-con
ISBN-nummer: 9064-21128-0
Eerste druk: 1964
Uitgeverij: Graton Editeur
Tekenaar: Jean Graton
Scenarist: Jean Graton

Om van hun avonturen in Amerika te bekomen rust de hele familie uit op het landgoed van La Jonquière waar ze genieten van de kleine Jean-Michel, de nu één maand oude zoon van Jean-Pierre en Agnes. Michel wordt door zijn overwinningen in de pers afgeschilderd alsof hij een filmster was en dat is ook Gil Delamare niet ontgaan. Gil is acteur en stuntman en werkt momenteel aan "De waaghals" een nieuwe productie die bol moet staan van snelheid en actie met wagens. Gil spreekt af met Michel in een leuk restaurantje en stelt hem voor om mee te werken aan de film. Zijn bijdrage zou beperkt blijven tot het besturen van een racewagen omdat dit niet binnen de mogelijkheden van de acteur ligt. Natuurlijk moet Michel hiervoor toestemming krijgen van Jean-Pierre en zijn vader.

Jean-Pierre ziet zelfs voordelen in het camerawerk van zijn broer. Hij wil namelijk de racewagen voor de film leveren maar in plaats van een afdankertje wil hij de nieuwste F1 motor van Vaillant in de auto leggen zodat Michel al in alle discretie de motor kan testen onder de neus van nieuwsgierigen die niets in de gaten zullen hebben. Vader Vaillant is hier voor te vinden en geeft ook zijn toestemming. Nu kan Michel aan het werk en mag de opnames in de studio gaan bijwonen. Hij staat versteld hoeveel werk er in enkele minuten film kruipt. Vermoeid keert hij terug naar Parijs waar een onoplettende voetganger bijna een ongeluk veroorzaakt. De crack Michel Vaillant kan een ongeval echter net vermijden en als hij uitstapt om te kijken hoe het met de voetganger gaat is deze alweer verdwenen. Omstaanders komen hem feliciteren voor zijn koelbloedigheid en begrijpen de actie van de voetganger niet. Even later zit Michel al weer op kantoor en is hij het incident alweer vergeten. Enkele dagen wordt Michel in het bureel van zijn broer geroepen. In diens hand de laatste editie van "De Klikspaan", een roddelblad dat deze week Michel als onderwerp heeft. Blijkbaar werd de actie met de voetganger gefotografeerd en de krant verzon er een verhaal bij dat totaal onwaar was. Michel is woest maar na een telefoontje van Jean-Pierre naar Louis Latour besluiten ze het zo te laten.

Dagen gaan voorbij en dan is de tijd gekomen om de eerste scènes met de wagen te filmen op de racebaan van Montlhéry. Michel moet met de auto op het ovaal rijden om dan te stoppen en de acteur het stuur over te geven. Het is leerrijke ervaring en na het filmen kan Michel de motor onderwerpen aan enkele testen. Daarna kan hij terug naar de hoofdstad waar hij bijna een aanrijding heeft wanneer een onvoorzichtige chauffeur zonder kijken uit een zijstraat komt gereden. Later op de week zou blijken dat dit ook weer opgezet spel is want in de vrijdageditie van "De Klikspaan" staat er weer een verhaaltje dat Michel woedend maakt. Opnieuw wordt er gebeld naar Louis Latour en deze kan bekomen dat de roddelkrant zal stoppen met Michel te viseren. Ze weten wel te vertellen dat de foto's van Michel en de verhalen werden aangeleverd door iemand die Michel zijn imago wil beschadigen.

Nu "De Klikspaan" stopt met de vuile zaakjes kan Michel zich weer bezighouden met de film. Hij brengt een bezoek aan de set en wanner enkele scènes werden ingeblikt dwarrelt er een stukje karton naar beneden. Het karton bevat de boodschap dat een ongeluk in een klein hoekje zit en is duidelijk gericht aan Michel. De boodschapper is natuurlijk al lang verdwenen. Michel denkt er niet aan want Gil vraagt hem om samen met hem enkele gevaarlijke stunts te doen met een vrachtwagen. Beide mannen oefenen dag en nacht om niets aan het toeval over te laten. Gil zal de auto's besturen terwijl Michel de tientonner zal besturen. Bij de eerste stunt zal Gil aan de zijkant van de vrachtwagen inrijden waardoor hij weggeslingerd wordt in een gracht. Bij de tweede stunt moet Michel de wagen aanrijden in de flank. Alles wordt perfect getimed en hoewel Michel heel wat zenuwen heeft verlopen de stunts perfect. Ze maken hun klaar voor de derde en meest spectaculaire stunt wanneer iemand van de filmcrew hen benaderd. De man biecht op dat hij een papiertje in Michels auto moest leggen van zijn vriend om hem uit zijn lood te slaan tijdens de stunt. De man wil niet meewerken aan dat soort praktijken en zegt hun dat zijn vriend en diens opdrachtgever wat verderop in een café wachten. Gil en Michel rijden er in vliegende vaart op af maar als ze het café binnenkomen is de opdrachtgever verdwenen. De tussenpersoon zit er nog en kan niet anders dan de naam van zijn opdrachtgever vrijgeven. Michel is dan ook stomverbaasd als hij de naam Régis Blancardo hoort. De jonge man uit Marseille die hem zoveel problemen bezorgde in Tocht door de nacht. Régis heeft een Porsche gestolen om uit de handen van Vaillant te blijven maar dat blijkt onbegonnen werk. Tegen de racekwaliteiten van Michel is hij niet opgewassen en Vaillant wint dan ook snel terrein. Régis probeert dan te ontkomen via een veldweg die naar een steengroeve leidt. Hij verliest echter de controle over het stuur en kan nog net uit de wagen springen alvorens deze in de diepte van de groeve stort. Als Michel en Gil aankomen hangt Régis aan de wand van de klif. Hij is aan het einde van zijn krachten. Michel voelt er niet veel voor om hem te redden maar Gil kan hem op andere gedachten brengen. Samen bevrijden ze Régis uit zijn hachelijke positie. Hij bekent zijn daden en deed alles puur uit jaloezie. Ze laten heb achter en kunnen hun nu concentreren op de laatste stunt.

Opgemerkt:

  • Dit album is een ode aan Gil Delamare, de Franse acteur en stuntman die twee jaar na het verschijnen van dit album het leven liet tijdens een stunt voor de film "Le Saint prend l'affût". Een mantel en degenfilm met Jean Marrais als "The Saint" in de hoofdrol.