1. De grote match
2. De gemaskerde racer
3. De renbaan van de angst
4. Tocht door de nacht
5. Nr. 13 aan de start
6. Het verraad van Steve Warson
7. De waaghalzen
8. De 8e man
9. De terugkeer van Steve Warson
10. De strijd van de Samoeraï
11. Paniek in Indianapolis
12. De ridders van Köningsfeld
13. Concerto voor piloten
14. Mach 1 voor Steve Warson
15. Helse circus
16. KM 357
17. Het spook van de "24 uur"
18. Olie op de racebaan
19. 5 meisjes in de race
20. Rodeo op twee wielen
21. Gevecht voor een motor
22. Rush
23. Het noodlot
24. Nachtmerrie
25. Meisjes en motoren
26. Wereldkampioen
27. De vervloekte safari
28. Het geheim van Steve Warson
29. San Francisco circus
30. De witte prins
31. De jonge wolven
32. Opstand der koningen
33. De razende schim
34. Steve Warson gaat K.O.
35. De dwangarbeider
36. De verdwenen coureur
37. De grote onbekende
38. Steve Warson tegen Michel Vaillant
39. Rally op een vulkaan
40. F1 in oproer
41. Paris-Dakar!
42. 300 km/u door Parijs
43. Rendez-vous in Macao
44. Steve & Julie
45. De man in Lissabon
46. Racing Show
47. Paniek in Monaco
48. Irish Coffee
49. Categorie zwaargewicht
50. Uitdaging op de wallen
51. De bluffer van Francorchamps
52. F3000
53. De nacht van Carnac
54. De zaak Bugatti
55. een gekke geschiedenis
56. De man aan de top
57. Sporen van Jade
58. Paddock
59. De gevangene
60. Vergeten overwinningen
61. Spanning in Bercy
62. De Sponsor
63. Cairo
64. Operatie Mirage
65. De beproeving
66. 100.000.000$ voor Steve Warson
67. Voor David
68. China Moon
69. De hel naast het circuit
70. 24 uur onder invloed

4. Tocht door de nacht

Titel in originele taal: Route de nuit
ISBN-nummer: 9070-81622-9
Eerste druk: 1962
Uitgeverij: Graton Editeur
Tekenaar: Jean Graton
Scenarist: Jean Graton

Op een zonnige zomerdag staat Michels oom, Benjamin Vaillant, met hen op de stoep. Ben komt de hulp van Michel inroepen. Enkele jaren geleden stierf een man aan het stuur van een van zijn vrachtwagens en de chauffeur vroeg op zijn sterfbed om voor diens zoon Yves te zorgen. Ben nam de jongen onder zijn vleugels en introduceerde hem in zijn transportbedrijf zodat hij ook een oogje in het zeil kon houden.
De jongen is nu 15 en wil net zoals enkele andere chauffeurs voor concurrent Nord-Mediterranée gaan werken. Het is vooral de zoon van de directeur Régis Blancardo die de jonge knaap op sleeptouw neemt. Yves wordt bijrijder van Jules Bonnet, een oude rot in het vak en ook een gewezen chauffeur van Benjamin Vaillant.
Als de directeur van Nord-Mediterranée ziek wordt deelt Régis er de lakens uit. Hoewel beloofd aan Jules beloofd werd dat hij enkel in Frankrijk moest rijden stuurt Régis hem ook naar België en Nederland. Het bevalt Jules helemaal niet maar hij heeft de vrachten nodig om zijn vrachtwagen te kunnen betalen.

Ondertussen hebben Michel en Steve ook kennis gemaakt met het vrachtvervoer. Ze willen Benjamin wat helpen om het tekort aan chauffeurs op te vangen en doen een rondje Marseille - Parijs en terug met een 20 tonner. Ze hebben het geweldig naar hun zin maar als ze horen dat Nord-Mediterranée de minderjarige Yves hebben aangeworven gaat Michel er verhaal halen. In een bar komt het zelfs bijna tot een handgemeen met Régis. Niemand wist echter dat Régis speelschulden had en dat zijn onbekende schuldeiser hem afperste om via de vrachtwagens van zijn vader allerlei goederen zoals vals geld en wapens te smokkelen naar Frankrijk. Het zaakje komt echter aan het licht wanneer een arbeider bij het lossen een pakket doet scheuren en er revolvers zichtbaar worden. Jules en Yves zijn nu gevaarlijke getuigen en in tegenstelling tot Jules kan Yves maar nipt ontkomen. De jongen beseft dat hij werd bespeeld door Régis en vlucht naar Michel om het hele verhaal uit de doeken te doen.

Nu is het tijd om in aktie te komen en niet alleen Jules te bevrijden maar ook om de bende met hun geheimzinnige chef op te rollen. De politie wordt verwittigd en een plan wordt uit de doeken gedaan. Michel en Steve zullen Régis volgen tot aan hun rovershol. Daar zullen ze dan de politie hun locatie doorgeven en pogen om de bende te klissen en Jules te bevrijden. De aktie loopt zoals verwacht maar ze kunnen niet voorkomen dat de bendeleider er vandoor gaat met de witte Jaguar van Régis.
Er begint een klopjacht op de man en Michel schakelt zelfs een radiozender in om vrachtrijders via hun nachtuitzending te vragen om mee te helpen. Als ze de witte sportwagen opmerken kunnen ze de lokatie doorgeven of zelfs proberen hem tot stoppen te brengen. De gangster heeft echter ook ingeschakeld op de uitzending en hoort iedere tip die er wordt gegeven. Zo kan hij steeds de politie een stap voor zijn. Michel heeft dit echter door en spant een val. De dief heeft er geen idee van en rijdt in op een blokkade van de politie. De wagen crasht maar de bestuurder kan te voet ontkomen en wordt op de hielen gezeten door Michel. De man is kansloos tegen een getrainde sportman als Michel en de verwondering is dan ook groot wanneer Michel het brein herkent. Het is De Meester. De secretaris van de directeur van Nord-Mediterranée. Hij was gekend bij de politie maar werd dood gewaand. Anoniem werkte hij nu voor Mijnheer Blancardo en kon ongehinderd zijn smokkeloperaties verder zetten nu hij Régis in zijn macht had. Zijn fout was echter om Yves mee in het complot te betrekken waardoor hij Michel Vaillant als tegenstander kreeg.

Opgemerkt:

  • Dit album staat in het teken van de rivaliteit tussen de weekbladen "Robbedoes" van Dupuis en dat van Kuifje. Wanneer Graton een vrachtwagen van de transportfirma Vaillant een lading papier laat opladen bij "uitgeverij Van de Put" (put is puits in het Frans) in Marcinelle (waar uitgeverij Dupuis gevestigd is). Hierop blijkt dat er niet alleen papier geladen wordt, maar ook illegaal wapens aan boord van de vrachtwagen gesmokkeld worden, dit alles terwijl de jonge bijrijder van de Vaillant-vrachtwagen zit te lezen in een exemplaar van het weekblad Kuifje dat hem door een personeelslid van de drukkerij is overhandigd.