11. Belgian Rhapsody

Titel in originele taal: Belgian Rhapsody
ISBN-nummer: 978-9064-21548-3
Eerste druk: Juni 2020
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Thomas Legrain
Scenarist: Benec

Zoals beloofd krijgt Sisco de toestemming om met een team van het Franse leger op zoek te gaan naar zijn vriendin Manon. Volgense zijn informatie zou de vrouw in handen zijn van Soudanese krijgsheren. Wanneer ze een Afrikaans dorp binnendringen en de Soudanese soldaten uitschakelen blijkt Manon niet aanwezig te zijn. Volgens een andere gevangene werd ze enkele dagen geleden opgehaald. Sisco is in alle staten als blijkt dat hij te laat is om zijn vriendin te redden. Gelukkig heeft hij geen tijd om te mokken want Dupré heeft een nieuwe opdracht voor hem klaar. Hij moet zijn vriend Smiley bijstaan in het veilig stellen van enkele documenten.

Smiley moet de documenten naar België brengen waar hij ze in een bankkluis dient te steken. In Brussel zal hij door Sisco worden opgewacht zodat hij wat steun heeft tijdens de missie. Het loopt echter wat moeilijker dan verwacht wanneer Smiley onderweg een klapband krijgt waardoor hij na sluitingsuur in Brussel aankomt. Van Dupré krijgen ze de opdracht om in een hotel te overnachten. Omdat zijn collega honger krijgt besluit Sisco om wat eten te gaan halen in een restaurant. Onderweg krijgt hij plots telefoon vanuit Parijs. Paul heeft immers een bericht voor hem. In de luchthaven van Zaventem is een vals paspoort opgedoken. De foto van het paspoort leek op de foto van Manon. Zou het kunnen dat het toeval zijn vriendin naar dezelfde stad heeft gebracht dan waar hij toevallig is? Sisco rept zich naar de luchthaven om de videobeelden te bekijken. Daar ziet hij dat de persoon die het paspoort gebruikt wel degelijk Manon is. Ze is in gezelschap van drie ongure Soedanezen. Via de videobewaking kan hij zien hoe het viertal in een wagen stapt. Hij vraagt aan Paul om het nummerplaat na te trekken en zo krijgt hij het adres in Molenbeek.

Het is al laat wanneer Sisco in de Brusselse randgemeente aankomt. Via een aangrenzend pand kan hij de woning binnendringen en vindt al snel zijn vriendin, slapend op een matras op de grond. Het is voor Sisco dan ook een koud kunstje om haar bewakers uit te schakelen en haar te bevrijden. Zijn geluk kan niet op maar is helaas van korte duur.

Omdat hij Manon ging bevrijden bleef Smiley met honger achter zodat die besloot om zelf maar naar een restaurant te gaan om wat te eten. Bij zijn terugkeer naar het hotel had hij door dat hij gevolgd werd. Hij heeft Sisco een paar keer gebeld om hulp te vragen maar diens GSM stond niet aan waardoor Smiley op zichzelf was aangewezen en dat was voor de veteraan een onmogelijke opgave. Hij wordt klemgereden en krijgt een kogel door het hoofd. De documenten die hij bij zich droeg worden meegenomen door zijn belagers. Sisco voelt zich verantwoordelijk en terwijl Manon nu veilig is in het hotel gaat hij op zoek naar de moordenaars van Smiley. Ze hebben proberen het koffertje te openen maar dat was beveiligd waardoor ze een ontploffing hebben veroorzaakt. Eén van de mannen laat hierbij het leven terwijl de andere slechts gewond geraakt. Sisco kaapt de ambulance waarin de man wordt afgevoerd om hem te ondervragen. Hij neemt een foto van de man en stuurt deze door naar Paul. Als die de foto door de gezichtsherkenning haalt komt de identiteit van een Russische agent van het FSB naar boven. Wat hebben de Russen hier mee te maken?

Manon heeft ondertussen ook haar verhaal gedaan. Zij werd door de Soedanezen verplicht om enkele zakjes met diamanten in te slikken om ze over de grens te smokkelen. De diamanten moesten naar een Belgisch labo gebracht worden waar de kwaliteit kon vastgesteld worden. De diamanten komen uit een Soedanese mijn die de Chinezen willen uitbaten in ruil voor heel veel zware wapens. Dankzij deze wapens zouden de krijgsheren hun greep op de regio kunnen verstevingen maar nu dat Manon uit hun handen is geglipt dreigt deze transactie mis te lopen. Zeker nu ze de diamanten heeft uitgebraakt zodat ze in handen van de Franse Geheime dienst zijn. De Fransen beseffen dat ze het doelwit van de Soudanezen zou kunnen worden en dus wordt ze ondergebracht op een veilig adres. Dit geeft Sisco de tijd om zich op zijn werk te richten en uit te pluizen wat de Russen met de documenten te maken hebben. Spionnen hebben een link kunnen leggen tussen de man die Sisco heeft ondervraagd in de Ambulance en Anatoli Gryslov, de Russische handelsattaché van de ambassade in Parijs. Ze richten dus hun onderzoek op deze man. Ze trekken de wacht op bij de woning van de man en wachten tot hij vertrekt. Terwijl Gassier hem schaduwt dringt Sisco de woning binnen op zoek naar aanwijzigen. Gassier ziet hoe Gryslov aanpapt met een onbekende schone maar moet dan vaststellen dat de Rus even snel weer vertrekt. Hij verwittigd Sisco maar dat is al te laat. Sisco werd immers ontdekt door een bewaker en werd K.O. geslagen.