5. Kalachnikov-diplomatie

Titel in originele taal: Kalachnikov diplomatie
ISBN-nummer: 978-9055-81786-3
Eerste druk: Oktober 2012
Uitgeverij: Uitgeverij Le Lombard
Tekenaar: Thomas Legrain
Scenarist: Benec

Franse veiligheidstroepen in Kosovo stoten bij een routine controle op enkele Albanese mensensmokkelaars. De mannen openen het vuur en deinsden er niet voor terug om hun "koopwaar" te vermoorden voor de ogen van de Fransen zodat ze niet konden praten. De Franse President is boos dat zijn soldaten werden beschoten door de Albanezen en roept de Ambassadeur van Albanië op het matje om het te delen dat Frankrijk in de veiligheidsraad zal pleiten om contoletroepen in te zetten in dat land om het van de maffia te zuiveren. Hij zal dat al volgende week in New York gaan bepleiten.

Van zodra de Ambassadeur zijn mensen op de hoogte brengt gaan de poppen aan het dansen. Arben Marku, hoofd van de Albanese maffia geeft zijn rechterhand Voshi opdracht om naar New York af te reizen om daar de Fransen bang te maken om ze zo op andere gedachten te brengen. Als hun klant Westwood daarbij eveneens wat angstzweet zou krijgen is mooi meegenomen. Die Westwood, een rijke Amerikaanse zakenman voelt de bui ook al hangen en wil alle bewijzen van zijn handel met de Albanezen uitwissen. Hij stuurt Davis, een gewetenloze killer naar zijn fabriek in Alabama om alle losse eindjes weg te werken. Simmons, de directeur van de fabriek is de eerste die eraan moet geloven.

Zoals steeds wanneer de President naar een ander land gaat worden er agenten van de geheime dienst vooruit gestuurd om de veiligheidsmaatregelen te bespreken met de lokale ordediensten. Ditmaal mogen Gassier en Sisco deze eer waarnemen. Ze worden voorgesteld aan Collin Smith en Kate Wellington van de FBI en ze zullen samenwerken tijdens de duur van hun opdracht. Hun attaché Caroline stelt hen voor aan de permanente Franse delegatie in New York en Sisco is verbaasd wanneer hij zijn zus aantreft tussen de diplomaten.
De Albanezen hebben intussen niet stilgezeten. Ze hebben hun oog laten vallen op een Franse diplomaat en dwingen hem de toespraak van de president te veranderen. De man heeft echter geen toegang tot die toespraak maar geeft hen de naam van een persoon die dat wel heeft. Stella Bocca-Negra, de zus van Sisco. Als de president in New York landt is hij verwonderd dat de Ambassadeur er niet is om hem te verwelkomen maar hij weet niet dan minder dan een uur geleden zijn ambassadeur en Stella werden ontvoerd vanonder de ogen van Sisco. Wat later ontvangen de Fransen een DVD waarop te zien is hoe de ambassadeur en Stella worden gegijzeld en enkel worden vrijgelaten wanneer de President zijn toespraak aanpast of annuleert. Net zoals ieder democratisch land kan Frankrijk niet toegeven aan de dreiging van terroristen maar dan duikt er in de Hudson rivier een lijk op gewikkeld in een Franse vlag.