6. De Gijzelaar

Titel in originele taal: L Otage
ISBN-nummer: 978-9067-93827-3
Eerste druk: 2007
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Christian Denayer
Scenarist: Thierry Cailleteau

Als Wayne hen Honesty samen naar het nieuws kijken horen ze een bericht over een staatsgreep in het Afrikaanse land Bamago. Groot is hun verbazing als ze horen dat er een Franse journalist werd gevangen genomen om druk te zetten op de Franse regering zodat deze haar veiligheidstroepen uit de staat zouden terugtrekken.

Martin Legret, zo is de naam van de reporter is de eerste liefde van Honesty en ze kan het dan ook niet weerstaan om Shelton te vragen de man te bevrijden uit de klauwen van generaal Kalomba. Hoewel de staatsgreep van Kalomba is mislukt, ligt het land uit elkaar met constante gevechten tussen rebellen en het regeringsleger. Wayne denkt er niet aan om zich in dit wespennest te storten maar kan de smeekbede van zijn vriendin niet weerstaan. Hij reist naar Afrika waar hij zijn oude vriend, de Belg Jef Stockbroeck treft. Jef is een piloot en beschikt over een kleine Cessna die hem onder de radar naar Bamago kan brengen. Jef, eveneens een avonturier en van geen kleintje vervaart stemt toe maar ze zijn nog maar net over de grens of hun toestel wordt neergeschoten door rebellen.

Niet veel later worden ze opgepikt door de Franse troepen en ze laten uitschijnen dat ze van de Franse geheime dienst zijn. Nietsvermoedend nemen de Fransen hen mee naar hun basiskamp waar het duo ook de Maraboet en rechterhand van Kalomba treft. De man wil zijn bevoorrechte positie niet opgeven en vertelt al snel waar ze de generaal kunnen vinden. Een dag later hebben ze hem al gevonden. Er staat een helicopter klaar om te vertrekken maar door het no-fly verbod dat de Fransen hebben ingesteld durft hun piloot niet te vertrekken, dit dik tegen de zin van de Generaal.

Die nacht weten ze de journalist te bevrijden maar ze konden niet vermoeden dat deze onder één hoedje speelt met Kalomba en ze worden verraden. Om te ontsnappen aan het vuurpeleton stellen ze voor om de heli te besturen en de goudvoorraad die de generaal heeft gestolen te vervoeren. Een wanhopige generaal stemt toe maar dat had hij beter niet gedaan want Jef en Wayne laten de helicopter crashen met alle inzittenden aan boord, maar niet alvorens ze zelf boven water uit het toestel konden springen.