1. De missie

Titel in originele taal: La mission
ISBN-nummer: 978-9067-93582-1
Eerste druk: 2001
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Christian Denayer
Scenarist: Jean Van Hamme

Wayne wordt ontboden door Quale, een rijke exentrieke industrieel. De man heeft zwaar geïnvesteerd in een mijn waaruit de grondstof Germanium kan gedolven worden. De mijn ligt in hartje Khalakjistan en één van Quales Franse ondernemingen heeft een optie genomen op de aankoop van de mijn. De optie loopt af op oudejaarsavond en de Khalakken zijn niet op de hoogte van de aanwezigheid van Germanium in de mijn. Dit alles zou geen probleem zijn ware het niet dat de Fransman René Loiret met zijn vrachtwagen een ongeval heeft veroorzaakt in het Balkanland waarbij een hoge legerofficier om het leven kwam. De Khalakken willen hem berechten maar de Franse syndicaten hebben druk gezet op de Franse regering om economische sancties uit te vaardigen tegen het land. Hierdoor kan Minerco, het bedrijf van Quale, de optie niet lichten.

Als Minerco er niet in slaagt om de optie uit te oefenen zal een Zuid-Afrikaans bedrijf de mijn kopen. Quale heeft geen keuze... wil hij de mijn kopen dan zal Loiret moeten ontsnappen en veilig terug naar Frankrijk moeten gebracht worden. Shelton krijgt dus de opdracht om de man vrij te krijgen en daarbij ook nog eens de Zuid-Afrikanen te slim af te zijn. Zijn eerste kopzorg: René Loiret uit de Zaporitzka gevangenis krijgen.

Hij vindt Vanko Bokadzik, een tweederangs acteur die uit het land afkomstig is en hij kan hem overhalen om mee te helpen aan de ontsnapping. Alleen denkt de man dat het over een nieuwe film is waaraan hij moet meewerken om te vertalen bij de lokale bevolking. Hij overhaalt een oude kennis, Juan de stuntman, om deel uit te maken van het team. Ook de bloedmooie Honesty Goodness wordt bij het team gehaald. Zijn oude vrienden Jason en Bellie vervolledigen het team maar dan moet deze laatste wel eerst vrij gekocht worden uit de handen van Zaïm Shazan. De deal loopt in het honderd maar op het laatste moment worden de vier gered door Madrier. Een Franse ex-advocaat die graag met Shelton zou willen samenwerken. Alleen blijkt de Fransman eveneens van Khalakse afkomst en is hij daarenboven de zoon van de grootste oppositieleider. Eer Shelton hem aan de tand kan voelen is hij echter verdwenen en het is te laat om de plannen nog te veranderen.