7. De Lans van Longinus

Titel in originele taal: La lance de Longinus
ISBN-nummer: 978-9067-93998-0
Eerste druk: 2008
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Christian Denayer
Scenarist: Thierry Cailleteau

Op een avond wordt Shelton opgebeld door zijn oude vriend Roch Gourdain. De man heeft een kogel in de arm en wordt achterna gezeten door onbekenden. Hij roept de hulp in van Shelton die onmiddellijk reageert om zijn oude vriend te helpen. Als hij zijn vriend terugziet blijkt deze pater geworden te zijn die een reliek met zijn leven beschermt. De ongure personen die hem achtervolgen hebben zijn klooster in brand gestoken en net voordat hij uit het inferno kon ontsnappen droeg de abt hem op om het reliek naar hun klooster in Milaan te brengen. Omdat de mannen hem nog steeds achtervolgen gaat dit zijn petje te boven en vraagt hij Wayne ter hulp.

Ze ontsnappen via een geheime gang waar Roch kan verzorgd worden en uitrusten. Tijdens zijn slaap worden ze gestoord door Mona de Rifray die het reliek opend. Het kistje bevat de lans van Longinus. De lans zou volgens de overlevering gebruikt geweest zijn om het hart van Christus aan het kruis te doorboren. Ze vertelt Shelton de geschiedenis van de lans en als de broeder ontwaakt gaan ze samen op weg naar Milaan.

Hoewel ze in Milaan opgewacht worden door hun belagers slagen ze erin om de lans veilig binnen de muren van het klooster te brengen. De plaatselijke abt vraagt Mona te vertrekken maar vraagt ook aan Shelton om de lans naar het klooster in Istamboel te brengen. De reis verloopt voorspoedig maar als ze in het klooster aankomen worden ze opgewacht door gewapende mannen die zich vermomd hadden als paters. Het blijken volgelingen te zijn van Kolonel Marcus Wulfmeier, een gewezen SS-er die de steel van de lans reeds in zijn bezit heeft. Hij wil nu de lans terug samenstellen om Hitler te doen herrijzen uit de dood. Hij beveelt de dood van Shelton en de paters maar dan komen er opeens gewapende mannen opdagen vanuit het niets. Het blijken mannen van de Israëlische geheime dienst te zijn, belast met de opsporing van oorlogsmisdadigers. De verwondering van Wayne is dan ook groot als hij merkt dat de mannen aangevoerd worden door Mona. Samen kunnen ze de Duitsers overmeesteren maar ze kunnen niet voorkomen dat de Kolonel met een privé vliegtuig kan ontkomen. Ze weten echter waar de man naar toe gaat en Mona en Wayne besluiten om samen te werken en Wulfmeier te achtervolgen tot in Argentinië