4. De Overlevende

Titel in originele taal: Le survivant
ISBN-nummer: 978-9067-93751-1
Eerste druk: 2004
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Christian Denayer
Scenarist: Thierry Cailleteau

Tijdens een bewakingsopdracht rijdt een man door de poort en eist om Wayne Shelton te spreken. De man beweert nieuws te hebben over de zoon van Shelton. Shelton die geen zoon heeft is argwanend, tot de man de naam "Rod Hooker" uitspreekt. Tijdens zijn dienst in Vietnam was Hooker een sergeant in zijn peloton. Hij sloeg Wayne samen met twee companen in het ziekenhuis waarna hij een heel Vietnamees dorp uitmoordde, inclusief twee CIA agenten en de andere leden van Wayne zijn sectie. In het ziekenhuis kon Shelton zijn onderzoek starten maar Hooker had ondertussen alle bewijsmateriaal doen verdwijnen.

Omdat niet veel mensen dit verhaal kennen besluit Shelton om samen met Honesty en de man, die Luis Chulepas blijkt te heten, af te reizen naar Indonesie. Daar zou Sheltons zoon in de gevangenis zitten op verdenking van piraterij. Als hij de man ontmoet blijkt het verhaal te kloppen al dien je "zoon" niet letterlijk te nemen. De man werd jaren geleden door Shelton gevonden in het gras. Hij nam hem mee naar een priester die zich over de baby ontfermde en naast geld gaf Shelton de knaap ook nog een naam. Dit was voor Tran voldoende om van Shelton zijn "vader" te maken. Tran verteld hem over zijn jeugd en het waarom hij in de gevangenis zit. Hij was eveneens op zoek naar Hooker, die zich nu Taakooh noemt, om zich te wreken op de moord op zijn dorpsgenoten en dus waarschijnlijk ook zijn biologische ouders. Taakooh en diens rechterhand Madame Yoon lieten uitschijnen dat hij en nog een tiental andere knapen werden aangenomen om bij hen in dienst te treden als piraat maar het was doorgestoken kaart. Al bij hun eerste optreden werden ze door de Indonesische autoriteiten gearresteerd.

Shelton is overtuigd door het verhaal van Tran. Hij is dan wel niet zijn echte zoon maar het komt in de buurt. Daarnaast is Tran ook de enige die het spoor naar Hooker alias Taakooh kan terugvinden en dus besluit hij de jonge man uit te breken uit de gevangenis. Hoewel Chulepas de uitbraak bijna verbrod lukt het plan. Chulepas is echter wel misnoegd dat hij maar de helft van het door Wayne beloofde geld krijgt, net omdat hij bijna de boel had doen mislukken dat hij Wayne en Tran verraad bij Hooker.
Als Shelton terugkeert van de paspoortvervalser wordt hij opgewacht door Madame Yoon en diens companen. Tran kan zijn vader echter waarschuwen waardoor deze alle overvallers kan doden. Madame Yoon kan echter ontsnappen maar niet vooraleer ze een mes plant in de borstkas van de jonge Tran. Dit is nu reeds de tweede maal dat Hooker en zijn maten hem dwars zitten, maar nu is het tijd voor wraak.

Opgemerkt:

  • In dit verhaal treffen we enkele fragmenten die verwijzen naar de Kuifje albums. Zo weet Larkin op pagina 49 dat de Schotse Whiskey van het merk Loch Lomond de beste Whiskey is die er bestaat.