8. De nacht van de Adelaars

Titel in originele taal: La nuit des Aisles
ISBN-nummer: 978-9085-58105-5
Eerste druk: 2009
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Christian Denayer
Scenarist: Thierry Cailleteau

Nadat Kolonel Wulfmeier de Heilige Lans heeft gestolen uit het klooster vertelt Abt Montville hoe hij tijdens de oorlog werd gefolderd door de Kolonel om zo de locatie van de lans te weten te komen. Hitler is immers niet dood, hij liet een dubbelganger zijn plaats innemen waardoor iedereen dacht dat hij zijn verkoolde lichaam was dat gevonden werd. Hij heeft echter kanker en enkel de lans kan hem helpen om te blijven leven en het derde rijk te doen herleven. Hitler werd in zijn zoektocht naar de lans en zijn vlucht naar Argentinië bijgestaan door een occulte gevallen Italiaanse priester, Stalizzi genaamd.

De Kolonel is nu terug naar Argentinië waar hij het geconserveerde lichaam van Hitler terug wil opwekken door middel van de Lans. Shelton, Mona en Abt Montville reizen hem achterna om dit te voorkomen en de Lans terug te verbergen. Wayne vindt al snel een spoor naar de Kolonel die in een kasteel in de bergen de lans terug aan elkaar laat smeden onder het toeziend oog van Stalizzi. Als ze later in het bergstadje Bandalloras aankomen bevinden ze zich middenin een enscenering van de tweede wereldoorlog met authentieke voertuigen en uniformen. Ze proberen een kamer te boeken en ontmoeten er een bizar persoon. Hij draagt een gezichtsmasker en spreekt via een toestelletje aan de keel. Mona herkent hem als Barak Osman, een bekende neo-nazi. Ze volgen hem en kunnen zo vaststellen dat het kruin van de neo-nazi's in het dorpje aanwezig is, enkel van Wulfmeier is er geen spoor. Shelton gaat op verkenning uit en kan net zien hoe Roch - in burgerkledij - wordt meegenomen door enkele veiligheidsmensen. Wayne wist niets van de aanwezigheid van zijn oude vriend en volgt de mannen. Hij komt te weten dat de mannen ook in Istamboel waren en kan voorkomen dat zijn vriend in elkaar geslagen wordt maar in de schermutseling krijgt Roch een verdwaalde kogel in de borst.

Mona, Montville en Shelton moeten een plan bedenken om tot bij de kolonel te geragen en Wayne denkt dat Osman hiervoor de ideale persoon is. Shelton slaat hem neer. Hij gebruikt diens masker en electronische stem om voor de man door te gaan. Het werkt want in het hotel komt hij te weten dat hij wordt opgehaald door een auto van de Kolonel om aanwezig te zijn op een belangrijke ceremonie. Ondertussen was het dorp omgetoverd tot een nazi dorp met overal vlaggen en nazi praal. Wayne en de andere bezoekers worden naar het kasteel gebracht waar hij al snel geconfronteerd wordt met het lichaam van Hitler. Wayne gelooft niet in de kracht van de lans en laat de nazi's hun gang gaan omdat hij denkt dat de lans bij falen minder streng zal bewaakt worden. Tot hij hoort dat ze via oude V-2 raketten de Falkland eilanden willen beschieten. Wayne kan in de zwaarbewaakte omgeving niet anders dan toekijken hoe Hitler tot leven zou gewekt worden door Stalizzi en vraagt aan Mona om iets te bedenken. Net op het moment dat de lans het hart van Hitler zou penetreren valt er een pantzerwagen binnen in het vertrek en lost een schot op de kist waarin Hitler ligt opgebaard. Opgeruimd staat netjes maar nu moet Shelton nog voorkomen dat de Kolonel zijn raketten lanceert. Hij kan dit echter niet voorkomen en vlucht via de tank naar buiten maar ze worden beschoten door modern geschut. Eén voltreffer is voldoende om Mona van het leven ter beroven. Terwijl Shelton probeert haar te reanimeren is hij getuige van enkele enorme ontploffingen. De V-2 hun geleidesysteem werd vernietigd waardoor ze nu terug naar beneden vallen en de nazi basis volledig vernietigen. In het tumult werd de lans opnieuw gebroken en ook Mona komt weer tot haar positieven.