10. De Losprijs

Titel in originele taal: La Rancon
ISBN-nummer: 978-9085-58230-4
Eerste druk: 2011
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Christian Denayer
Scenarist: Jean Van Hamme

Luitenant Pauline Keller, de dochter van Wayne's oude legervriend Garry Keller wordt in Koerdistan ontvoerd terwijl ze in die regio op verkenningsmissie is voor het Amerikaanse leger. Twee weken later ontvangt Garry een DVD met een boodschap van zijn enig kind. Ze wordt gevangen genomen door ene Kulay Ran en twintig miljoen aan diamanten kan haar vrijkopen. Omdat Garry Keller gehandicapt is aan zijn been vraagt hij zijn oude vriend Shelton om de diamanten naar het Noordoosten van Irak te brengen.

Als ze in Kalahar landen worden ze opgewacht door Ernst von Fernstein, de toekomstige man van Pauline. Hij heeft gezorgd voor een wagen en uitrusting en zal Wayne begeleiden tijdens zijn tocht door het gevaarlijke gebied. Hun aanwezigheid blijft niet onopgemerkt en al snel ontvangen ze coördinaten voor hun bestemming. Shelton is argwanend maar trekt de volgende ochtend toch op weg. Tijdens hun eerste overnachting maken ze contact met Djemaïl Khan, een rover waarmee Shelton in het verleden al mee werkte. Hij zal het duo onopvallend escorteren door het gebied en ingrijpen mocht dit nodig zijn.

De verdere reis verloopt voorspoedig en drie dagen later komen ze op hun bestemming aan, de laatste oase voor de woestijn begint. Wayne ontdekt dat hij in een val is gelopen. Er is helemaal geen Kulay Ran en Ernst en Pauline hebben de ontvoering samen op poten gezet om het geld van haar vader af te luizen. Ernst heeft namelijk grote schulden en deze staan hun huwelijk in de weg. Nu Wayne teveel weet moeten ze hem uit de weg ruimen maar Ernst is vergeten dat de mannen van Djemaïl Khan op de loer liggen en alles gezien hebben. Hoewel ze niet kunnen voorkomen dat Ernst en Pauline wegrijden met de diamanten kunnen ze wel het leven van onze avonturier redden. Shelton is in zijn eer geraakt en neemt het paard van zijn redder om de achtervolging in te zetten. Ernst stuurt zijn truck door de Tarouf, een woestijn bezaaid met landmijnen en drijfzand in de hoop hun belagers af te schudden. Als ze even stoppen ziet Shelton zijn kans om in de vrachtwagen te kruipen en te vertrekken. Pauline en Ernst hebben de keuze: ofwel laten ze zich vangen door de nomaden ofwel volgen ze Wayne en trekken ze dieper de woestijn in. Ze kiezen voor de laatste optie en ontdekken al snel dat ze geen schijn van kans maken in de droge woestijn. Tot ze de truck zien! Wayne geeft hen de keuze, ofwel de nomaden ofwel meerijden als ze hun wapens weggooien. Pauline is slim genoeg om de situatie in te zien en kiest om mee te rijden om zo uit de handen van de nomaden en de moordende woestijn te blijven. Hoewel ze recht in een mijnenveld rijden kunnen ze de moordende tuigen ontwijken maar dan rijdt de vrachtwagen zich vast in drijfzand. Het trio kan nog snel uitstappen en wegspringen van het moordende zand maar dan realiseert Ernst zich dat de diamanten nog in de truck liggen. Uit pure wanhoop springt hij terug in de wagen maar heeft geen kans meer om terug te keren en gaat mee ten onder in het zand.

Gelukkig heeft Wayne nog steeds zijn satelliettelefoon op zak en kan hij hulp inroepen van zijn vrienden. De volgende ochtend komt een helikopter hen oppikken. Pauline en Wayne dissen een verhaaltje op om de ware toedracht niet aan haar vader te moeten vertellen. Keller slikt het verhaal maar als blijkt dat Shelton de diamanten al die tijd nog op zak had en Ernst voor niets is gestorven wordt het haar allemaal een beetje te veel. Wat Wayne betreft heeft ze haar lesje geleerd en krijgt ze haar verdiende loon. Wayne en Honesty kunnen nu wat gaan genieten met hun net verdiende premie.