2. Het verraad

Titel in originele taal: La tranison
ISBN-nummer: 978-9067-93640-8
Eerste druk: 2002
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Christian Denayer
Scenarist: Jean Van Hamme

In het vorige deel konden we al lezen dat Wayne een opdracht heeft aangenomen om de Franse trucker René Loiret uit een Khalakse gevangenis te bevrijden. Hoewel hij zijn opdrachtgever Quayle en diens secretaris Carini voor geen haar vertrouwd, neemt hij de opdract toch aan. Alvorens tot actie over te gaan stelt hij zijn team samen. Zijn vrienden Jonathan Belligham en Honesty Goodness vormen samen met stuntman Juan, avonturier Pierre Madrier en acteur Vanko Bojadzik het team dat de gevaarlijke opdracht in de voormalige Russische republiek moeten uitvoeren.

Om tot bij Loiret te komen moet iemand zich opofferen om in de gevangenis opgesloten te raken. Madrier die in feite Pjotr Madrec heet en even als Bojadzik van Khalakse afkomst is ramt met zijn truck een politiewagen en wordt hierop in de gevangenis opgesloten. Hij vangt zo twee vliegen in één klap, want niet alleen slaagt hij erin op in de gevangenis te rake, hij kan er ook zijn vader, een oppositieleider, die er opgesloten is, terugzien

De volgende moeilijkheid is nu om keet te schoppen in de gevangenis. Bojadzik doet zich voor als inspecteur van het gevangeniswezen en krijgt het voor elkaar dat alle gevangenen naar de buitenplaats worden gebracht. Nu is het de beurt aan Bellingham. Hij ramt met zijn truck, voorzien van explosieven de gevangenispoort en het team maakt van de gelegenheid gebruik om met een ambulance te ontsnappen.
Het plan bleek perfect tot duidelijk wordt dat Madrec niet alleen Loiret heeft doen ontsnappen maar ook diens vader en als Bojadzik dan ook nog eens zijn paspoort heeft vergeten in het hotel waar ze logeerden loopt alles in het honderd. Loiret wordt achterop de motor door Juan naar de Turkse grens gebracht terwijl Madrec, zijn vader en Bellingham met de vrachtwagen naar de grens rijden. Wayne, Honesty en Bojadzik rijden terug naar het hotel waar ze opgewacht worden door niemand minder dan Carini die ze verraden heeft. In het tumult dat hierop ontstaat wordt Bojadzik doodgeschoten en Carini wordt op zijn beurt neergeschoten door Belli - aka Bellingham - die hen achternagekomen was. In hun vlucht krijgt Bellie een kogel in de rug waardoor hij het niet overleeft. Wayne en Honesty staan er nu alleen voor en snellen naar de grens.

Aan de grens zit ook Juan in de problemen. Ze komen een patrouille tegen en onder een kogelregen springen ze over een ravijn waardoor ze op Turks grondgebied komen. Helaas overleeft hij de val niet maar Loiret is in ieder geval veilig en kan zonder zorgen terugkeren naar Frankrijk. Ondertussen werd Wayne en Honesty gevat aan de grens maar ze kunnen door tussenkomst van Madrec de grens oversteken. Ze zijn geslaagd in hun opzet maar door het verraad van Carini en diens baas Quayle heeft Shelton nog één laatste klus te klaren. Hij moet het zijn opdrachtgever betaald zetten dat drie van zijn vrienden onnodig het leven lieten.