12. Alan Smith

Titel in originele taal: Alan Smith
ISBN-nummer: 978-9085-58493-3
Eerste druk: Juni 2018
Uitgeverij: Dargaud Uitgeverij
Tekenaar: Philippe Buchet
Scenarist: Daniel Pecqueur

Dit album verteld het levensverhaal van Alan Smith, de enige zoon van Abe en Sally Smith. Op 23-jarige leeftijd trekt hij naar Vietnam om voor zijn land te vechten. Alan is echter geen held en tijdens een gevecht besluit hij te deserteren. Dit loopt niet zoals het hoort want hij wordt gevangen genomen en gemarteld door de Vietcong. Op een avond besluiten zijn mede-gevangenen om te ontsnappen. Ze slagen om een jeep te stelen maar een snelle tocht door de nachterlijke jungle is levensgevaarlijk en ze krijgen een ongeval door van een klif te rijden. Alan en een andere gevangene - een jachtpiloot - zijn de enige overlevenden. Alan wil niet dat zijn vader weet dat hij een deserteur is en hangt zijn identificatieplaatje rond de zwaar verminkte bestuurder van de jeep. Het thuisfront zal nu denken dat hij dood is en zijn ouders kunnen trots zijn dat hun zoon zijn leven heeft gegeven voor zijn land.

Samen komen ze terecht in een klein dorpje en net als ze denken dat hun problemen achter de rug zijn landt er een klein vliegtuig met drugdealers aan boord. Ze komen de vers geplukte papaver ophalen in het dorp maar wanneer de piloot 's nachts wordt neergeschoten door het stamhoofd omdat die zijn dochter wil verkrachten wordt de maat van Alan verplicht om het vliegtuig naar Hawaï te vliegen. Alan wordt gedwongen om mee te gaan om de piloot te helpen. Bij de landing staat de baas en zijn companen reeds te wachten. De baas die niet van verandering houdt laat Alan en zijn vriend neerschieten. Net voordat Alan aan de beurt is duikt er echter politie op. Er ontstaat een vuurgevecht waarbij Alan en de drugbaas kunnen ontsnappen met een auto, op de hielen gezeten door de politie. In de haven kan Alan de politie afschudden door de auto van de pier te rijden.

In de haven kan Alan aan boord van een schip glippen maar hij wordt als verstekeling gevangen gezet en overgeleverd aan de politie van Costa Verde, het land waar het schip heen voer. Maar dan beginnen zijn problemen pas echt. In een andere gevangenis van het land wordt Brian Kelly alias "El Cascador" gevangen gehouden. De Amarikanen willen om de een of andere reden deze man voor henzelf maar de regering van Costa Verde heeft reeds verklaard dat ze El Cascador hebben doodgeschoten. Ze moeten zijn dode lichaam aan de pers kunnen tonen. Alan Smith heeft dan het ongeluk dat hij ietwat hetzelfde uiterlijk heeft als Kelly en hij wordt uit de gevangenis gehaald om enkele uren later in de woestijn neergeschoten te worden zodat hij voor El Cascador kan doorgaan. Terwijl iedereen denkt dat Alan Smith omgekomen is in Vietnam is hij in werkelijkheid annoniem om het leven gekomen in een woestijn in Costa Verde.